Грузія назвала неприйнятною вимогу Росії щодо питання розширення НАТО

14:00 13.12.2021

Міністерство закордонних справ Грузії вважає «неприйнятною» вимогу Росії щодо розширення НАТО.

Як повідомляє Грузія Online.

«3 квітня 2008 року на саміті у Бухаресті лідери країн-членів НАТО ухвалили рішення про те, що Грузія (та Україна) стануть членами НАТО. Вищезгадане є надзвичайно важливим політичним рішенням, що ґрунтується на консенсусі. Воно спирається на фундаментальний принцип міжнародного права, згідно з яким усі держави мають суверенне право обирати свій власний зовнішньополітичний курс», - йдеться у заяві МЗС Грузії.

У відомстві нагадали, що в комюніке, прийнятому на саміті НАТО у Брюсселі 2021 року, наголошується, що союзники вважають неприйнятним втручання будь-якої третьої сторони у визначення зовнішніх пріоритетів країн.

«З огляду на вище зазначене, будь-яка заява, зроблена третьою стороною щодо перегляду рішення Бухарестського саміту, яка суперечить фундаментальним принципам та нормам міжнародного права, неприйнятна для міністерства закордонних справ», – йдеться у заяві.

У МЗС також наголосили, що «головним викликом європейської та євроатлантичної архітектури безпеки сьогодні є дії Російської Федерації, які виявляються в окупації та анексії територій сусідніх суверенних країн, нехтуванні базовими принципами міжнародного права та невиконанні взятих на себе зобов'язань».

Напередодні МЗС Росії оприлюднило вимогу до НАТО скасувати обіцянку про членство України та Грузії в Альянсі у майбутньому, дану альянсом 2008 року. Генсек НАТО Єнс Столтенберг відкинув цю вимогу. У НАТО вважають, що Росія не має права голосу щодо членства України.

Ще на цю тему