Україна в ООН: Російські окупанти під прикриттям боротьби з тероризмом чинять репресії

15:40 10.12.2021

На окупованих територіях України Росія під приводом боротьби з тероризмом вдається до репресій проти активістів, правозахисників та журналістів.

Як передає кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку, про це заявив заступник постпреда України при ООН Юрій Вітренко на відкритих дебатах у Радбезі ООН з питань безпеки в контексті тероризму та зміни клімату.

Він зазначив, що Україна занепокоєна спробами використовувати боротьбу з тероризмом для репресій в умовах окупації. «Ми вражені російською практикою утиску кримськотатарських активістів, правозахисників і журналістів в окупованому Криму під виглядом заходів боротьбі з тероризмом, а також терором проти цивільних осіб на тимчасово окупованому Донбасі», - сказав Вітренко.

Боротьба з окремими проявами тероризму буде недостатньою, «якщо проблема тероризму, спонсорованого державою, не буде розв’язана рішуче і всеосяжно», наголосив дипломат, маючи на увазі Росію.

Він також зазначив, що мілітаризація Криму, який Росія намагається перетворити на військово-морську базу, та агресія на сході України негативно впливають на екологію.

Наприклад, указав Вітренко, в окупованих районах сходу України багато вугільних шахт були відрізані від електропостачання. А відімкнення вентиляційних і насосних систем часто призводить до викидів шахтних газів, затоплення шахт і прилеглих районів.

9 грудня Генеральна Асамблея ООН ухвалила оновлену резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь (Україна), а також частин Чорного і Азовського морів». Такий документ Генасамблея ухвалює щороку, починаючи з 2018-го.
 

Ще на цю тему