Політв'язню Абдуллаєву знову продовжили термін в ШІЗО

12:20 10.12.2021

Українському політв'язню в РФ Теймуру Абдуллаєву, якого тримають у ВК-2 в м. Салават (Башкирія), продовжили термін перебування у штрафному ізоляторі на 10 днів – до 18 грудня.

Про це повідомила Укрінформу його мати Діляра Абдуллаєва, яка 10 грудня виїжджає до Башкирії.

«Завтра я їду до Башкирії. Це перш за все тому, що дізналася (ще наприкінці листопада), що моєму сину Теймуру «виписали» ще 10 днів ШІЗО – до 18 грудня. На місці працюватиму з адвокатом, щоб він відвідав сина у колонії. Також сама добиватимуся побачення з Теймуром», - сказала мати політв'язня.

Вона наголосила, що важливо з'ясовувати ситуацію на місці. Зокрема, під час попередніх спілкувань Теймур Абдуллаєв повідомляв, що обшуки «стали проводити дуже жорстко». Треба дізнатися на місці, в чомусь це виражається - просто підвищений голос, психологічний тиск чи ще й застосування фізичної сили.

«Побачення з сином, саме по собі, теж важливе, в першу чергу для нього. Після спілкування зі мною у Тимура відбувається приплив сил, покращення здоров'я, хоч і незначне. В тих умовах – я його підтримую», – зазначила Діляра Абдуллаєва.

Як повідомляв Укрінформ, 1 грудня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова висловлювала тривогу з приводу того, що громадянин України Теймур Абдуллаєв протягом 37 днів безперервно та безпідставно перебуває у штрафному ізоляторі, що негативно впливає на стан його здоров'я. При цьому омбудсмен уточнила, що з 516 днів ув'язнення у виправній колонії Абдуллаєв провів у ШІЗО – 426.

Денісова вимагає від російської колеги Тетяни Москалькової негайно забезпечити відновлення прав Абдуллаєва, зокрема, привести умови тримання у відповідність до Мінімальних правил поводження з ув'язненими, а також з'ясувати правомірність поміщення в ШІЗО.

Кримчанина Теймура Абдуллаєва засудили у першій сімферопольській «справі Хізб ут-Тахрір» до 16,5 років позбавлення волі та 1 року 4 місяців адміністративного нагляду, його брата Узеїра Абдуллаєва – до 12,5 років позбавлення волі. Обидва утримуються в колоніях м. Салават (Башкирія), у ВК-2 і ВК-16 відповідно.

ПЦ «Меморіал» визнав усіх засуджених у цій справі політв'язнями.
 

Ще на цю тему