Кримського політв’язня Дмитра Штиблікова знов судять: обвинувачують у «державній зраді»

10:20 10.12.2021

Південний окружний військовий суд РФ провів перше засідання у новій справі за обвинуваченням в’язня Кремля, севастопольця Дмитра Штибликова у «державній зраді». 

Штибліков відбув 5 років колонії суворого режиму за нібито «підготовку диверсії», у новій справі йому загрожує до 20 років в’язниці.

Дмитро Штибліков Фото: РИА Новости

Як пише Центр журналістських розслідувань, про це повідомляє Бюро судової інформації за посиланням на Павла Лакійчука, колишнього колеги Штиблікова у Центрі сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону «Номос».

Дмитро Штибліков мав вийти на волю 9 листопада 2021 року, відбувши 5 років незаконного позбавлення волі за вироком окупаційного «Севастопольського міського суду» – його обвинуватили в «підготовці терактів». Натомість, РФ порушила проти нього ще одну справу – за нібито «державну зраду». 

«Обвинувачення не лише абсурдне, а й цинічне. Кого ж тепер призначили спільником «злочинця»? Вірно, фантазія у шахраїв у погонах не багата, його КУМА, прапорщика ЧФ Олександра Облогу. Свою дружбу новоявлені «шпигуни» ніколи не приховували. Щоб сфальшувати з неї «глибоко законспірований агентурний зв’язок», суд проводитимуть у закритому режимі!», – повідомив Павло Лакійчук.

Дмитро Штибліков – фігурант так званої «справи кримських диверсантів».

Він колишній військовий, у 2004 році був звільнений в запас з лав Збройних сил України і до 2014 року працював в Севастополі аналітиком в неурядовій організації Центр сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону «Номос», що припинив діяльність після окупації Криму.

Дмитра Штиблікова, Олексія Бессарабова і Володимира Дудку затримали співробітники ФСБ в Севастополі 9 листопада 2016 року як так званих «членів диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міністерства оборони України».

18 травня 2017 року Дмитро Штибліков уклав досудову угоду зі слідством і визнав свою провину. Жодного з незалежних адвокатів до нього не допустили.

Правозахисники зафіксували дуже багато фактів порушення прав затриманих ФСБ в окупованому Криму так званих «українських диверсантів», включаючи фальсифікацію доказів і показань свідків, застосування тортур і психологічного тиску, а також позбавлення права на захист і справедливий суд, що дає підстави вважати їх політв’язнями.
 

Ще на цю тему