Україна нагадала в ОБСЄ про право самій обирати власне майбутнє

10:00 09.12.2021

Україна як суверенна держава має право вільно обирати шляхи забезпечення власної безпеки.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, на цьому наголосила місія України при ОБСЄ під час засідання Форуму з безпекового співробітництва цієї Організації в середу у Відні.

«Ми вважаємо абсолютно неприйнятним те, що російське керівництво продовжує прикривати свої агресивні дії так званою «необхідністю захисту національних інтересів». Прикриваючись вигаданими загрозами з боку Заходу, РФ намагається вилікувати свої фобії за рахунок безпеки інших держав. У зв’язку з цим хочемо нагадати, що Україна як суверенна держава має право вільно обирати власну безпеку», – заявили в українській делегації.

Було наголошено на тому, що це – «фундаментальний принцип європейської безпеки». «І це принцип, який Росія підписала і має поважати», – додали в українській місії.

Українські дипломати поінформували іноземних колег, що Російська Федерація продовжує утримувати посилене угруповання військ уздовж кордону з Україною. Так, 40 батальйонних тактичних груп ЗС РФ готові до розгортання в рамках потенційної наступальної операції. Загальна ж чисельність російських військ уздовж кордону, на території тимчасово окупованих Криму та сходу України становить 115 тис. військовослужбовців, у тому числі 93 тис. військовослужбовців у складі сухопутних сил та 22 тис. у складі військово-морських та повітряних сил. Це угруповання включає 1200 танків, 1600 артилерійських систем, 330 літаків і 240 вертольотів.

«Кількість військ, розміщених у регіоні, яскраво свідчить про те, що загрозу європейській безпеці становить саме Російська Федерація, а не Україна чи її партнери у сфері безпеки. Брязкання зброєю завжди було інструментом поведінки Росії щодо сусідніх країн. Однак нещодавня агресивна риторика, зокрема заяви президента Путіна та міністра закордонних справ Лаврова, викликають занепокоєння, що нинішня напруженість може перетворитися на справжню війну», – заявили в українській місії.

З огляду на це Україна закликала Росію дотримуватися своїх зобов’язань з рамках ОБСЄ та принципів цієї організації, згідно з якими будь-які погрози силою або ж її застосування проти територіальної цілісності чи політичної незалежності будь-якої держави є неприпустимими.

«Україна закликає Російську Федерацію надати інформацію про свою військову діяльність уздовж державного кордону з Україною, вжити заходів для зняття занепокоєння з приводу військової діяльності та з метою деескалації ситуації», – заявили українські дипломати.

 

Ще на цю тему