Справа МН17: Росія не дозволила опитати в суді курського комбрига

16:10 08.12.2021

Суд у Нідерландах, який розглядає справу про збиття літака рейсу МН17, повідомив, що Росія відповіла відмовою щодо можливості опитати командира 53-ї зенітної бригади в Курську Сергія Мучкаєва.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Гаазі, про це під час засідання в судовому комплексі «Схіпхол» сказав головуючий суддя Гендрік Стейнгаюс.

«Відповідний запит щодо можливості опитати Сергія Мучкаєва знову було направлено 3 листопада. Відповідь надійшла 3 грудня. Російська сторона відмовила у можливості опитати Сергія Мучкаєва… Таким чином, слідчий суддя дійшов висновку, що опитування Мучкаєва неможливе, тож на цьому додаткове розслідування завершено», - сказав він.

Суддя додав, що у своїй відповіді РФ зазначила, що згідно з Європейською конвенцією про взаємну допомогу в кримінальних справах, держава має право відмовити в такому опитуванні, якщо це може зашкодити державним інтересам. Росія посилається на те, що Мучкаєву мали ставити питання щодо військової інформації, що могло призвести до розкриття цієї інформації, що у свою чергу може завдати шкоди інтересам РФ, у тому числі йдеться про державну таємницю. На підставі цього РФ відмовила в опитуванні Мучкаєва.

У листопаді суд у справі МН17 висловив сподівання щодо можливості до 10 лютого 2022 року опитати командира 53-ї зенітної бригади в Курську Сергія Мучкаєва. Натомість російська влада постійно ігнорувала попередні запити щодо можливості опитати Мучкаєва.

До того захист одного з чотирьох обвинувачених - підполковника ГРУ Олега Пулатова звернувся до суду і наполягав, щоб спроби допитати Мучкаєва були продовжені. Нідерландський прокурор Тейс Бергер заявив, що не бачить сенсу наполягати на допиті Мучкаєва, бо РФ не хоче надавати жодної інформації про 53-тю зенітну бригаду. Тож чекати можливості опитати Мучкаєва безглуздо.

Пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи на тимчасово окупованій частині Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.
 

Ще на цю тему