Політв’язня  Яцкіна після знущань у СІЗО Саратова відправили етапом до Кемеровської області

19:20 08.12.2021

Український політв'язень Іван Яцкін, який оголосив голодування після принижень у СІЗО-1 Саратова, був відправлений етапом до Кемеровської області РФ. 

Про це повідомив адвокат Микола Полозов, пише Центр журналістських розслідувань.

За його словами, про це родичам політв’язня повідомила саратовський адвокат Сайха Сайпудінова, яка змогла відвідати Івана Яцкіна в СІЗО Саратова.

Адвокат підтвердила інформацію про голодування Яцкіна. 

«Він був змушений його оголосити після систематичного тиску та знущань, яким він зазнавав протягом етапу. Крім медикаментів та перев’язувальних засобів, які він втратив на етапі, співробітники ФСВП обмежували його у дзвінках сім’ї через систему «Зонателеком», розрізали при обшуку сумку, розламали всі цигарки», – написав Полозов.

Співробітники ФСВП вимагали від Яцкіна знищити заяву, яку той збирався надіслати російському омбудсмену Тетяні Москальковій.

Скільки триватиме етап із Саратова до Кемеровської області, невідомо, додає Полозов.

Раніше Івана Яцкіна незаконно етапували з Краснодарського краю до СІЗО-1 Саратова, яке відоме своїми тортурами. Там Яцкін, етапований із Криму для відбування покарання за вироком «Верховного суду Криму» в РФ, на знак протесту проти принижень, оголосив голодування.

Як повідомлялось, 21 травня 2021 року «Верховний суд Криму» засудив Івана Яцкіна, якого ФСБ обвинуватила в нібито «шпигунстві» на користь України, до 11 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму. Також Яцкін засуджений до одного року обмеження волі після відбування покарання.

16 вересня 2021 року розташований в Сочі Третій апеляційний суд загальної юрисдикції провів виїзне засідання в окупованому Сімферополі, в ході якого відхилив апеляційну скаргу на незаконний вирок «Верховного суду Криму» кримчанину Івану Яцкіну. Таким чином рішення «суду» першої інстанції було залишено чинним.

Мешканця півострова Івана Яцкіна затримали і таємно вивезли з окупованого Криму в жовтні 2019 року російські спецслужби, обвинувативши його в «держзраді» за нібито «шпіонаж» на користь України. Адвокат Микола Полозов сподівається на допомогу України в його звільненні.
 

Ще на цю тему