Викрили шахраїв, які продавали фейкові ПЛР-тести на КПВВ «Чонгар»

19:00 08.12.2021

Служба безпеки України викрила на Херсонщині зловмисників, які масово підробляли довідки про негативні результати ПЛР-тестів і збували їх охочим безперешкодно потрапити до тимчасово окупованого Криму.

Про це повідомили у пресцентрі СБУ, передає Укрінформ.

«Схема діяла щонайменше пів року, а «прибутки» ділків становили понад пів мільйона гривень щомісяця», - йдеться в повідомленні.

За даними слідства, організували протиправну діяльність двоє жителів Генічеського району Херсонщини. Вони діяли на контрольному пункті в’їзду-виїзду (КПВВ) «Чонгар».

Спершу «обслуговували» відпочивальників, охочих потрапити на територію тимчасово окупованого півострова. Частина з них мали міжнародні COVID-сертифікати. Втім, оскільки їх не визнають представники окупаційної влади, то для безперешкодного перетину адміністративного кордону змушені були робити ПЛР-тести.

Скориставшись ситуацією, зловмисники пропонували мандрівникам оперативне виготовлення довідки про негативний ПЛР-тест без відвідин лабораторії. Просили за це 1,5 тис. гривень.

Згодом до схеми долучилися автобусні перевізники, у тому числі й ті, що здійснюють рейси з тимчасово окупованих територій. Вони часто перевозять людей на неокуповану частину України, наприклад, для поновлення документів на отримання соціальних виплат тощо, зазначили в СБУ.

Перед виходом на маршрут підприємець та водій маршрутного автобуса отримували від пасажирів фото їхніх паспортних даних та надсилали партнерам з Херсона. Після прибуття на КПВВ «Чонгар» «замовники» отримували фейкові довідки про негативні результати ПЛР-тестів і прямували далі до лінії розмежування.

У цієї категорії «клієнтів» зловмисники просили від 700 гривень за тест.

Наразі вирішується питання щодо оголошення зловмисникам про підозру за ч. 3 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу.

Тривають слідчі дії для встановлення та притягнення до відповідальності всіх причетних до схеми осіб.
 

Ще на цю тему