Посли ЄС погодили санкції проти найманців ПВК «Вагнера»

18:00 08.12.2021

Посли країн Європейського союзу 8 грудня погодили санкції проти найманців російської приватної військової компанії «Вагнера».

Про це повідомив європейський редактор Радіо Свобода Рікард Юзвяк.

«Посли ЄС сьогодні дали «зелене світло» санкціям проти «ПВК Вагнера». Крім того, згідно з рішенням, троє осіб, пов’язаних із групою, будуть внесені у санкційний список порушників прав людини, одна особа – у список щодо Лівії, три – до списку по Україні і дві фізичні особи і три юридичних – до списку по Сирії. Всі – з Росії», – написав Юзвяк у твітері.

Напередодні кореспондент Радіо Свобода повідомляв, що, за його даними, санкції будуть спрямовані на:

  • колишнього офіцера російських спеціальних сил, очільника угруповання Дмитра Уткіна
  • одного з підрядників ПВК в Сирії Станіслава Дичка
  • причетного до дій ПВК у Центральноафриканській Республіці Валерія Захарова

Йдеться про глобальний режим санкцій через порушення прав людини, який ЄС запровадив минулого року.

Група, ймовірно, російських найманців із «ПВК Вагнера» в Сирії. 2014-2015 роки, колаж

Окремо Євросоюз вперше запровадить санкції проти двох росіян та трьох російських компаній у рамках санкційного режиму через війну в Сирії.

Ці санкції були вперше запроваджені у 2011 році у відповідь на репресії проти сирійського цивільного населення, наразі в ньому 287 людей та 70 компаній, переважно – пов’язаних із сирійською владою та режимом Башара Асада.

Очікується, що під санкції потраплять росіяни Андрій Трошев та Андрій Богатов – члени ПВК «Вагнера», які мають зв’язки з Сирією, а також компанії «Меркурій», «Велада» та «Євро Поліс». Всі вони вигравали контракти на енергетичні послуги для сирійської влади.

Голова зовнішньополітичної служби Євросоюзу Жозеп Боррель заявив минулого місяця, що блок запровадить санкції проти військових угруповань, які, за даними західних урядів, Москва застосовує для участі в конфліктах по всьому світу. Очікується, що санкції, які передбачають заборону на надання візи та замороження активів, будуть ухвалені остаточно на повторному міністерському з’їзді в Брюсселі 13 грудня.
 

Ще на цю тему