Проєкт «Стратегії морської безпеки України» готується до винесення на засідання РНБО України

09:00 08.12.2021

Міжвідомча робоча група завершила роботу над проєктом «Стратегії морської безпеки України». 

Проєкт представлено на засіданні робочої групи під головуванням Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Данілова у вівторок, 7 грудня. Документ ініційований президентом України Володимиром Зеленським, пише Рада національной безпеки і оборони.

Стратегію розроблено з урахуванням сучасного досвіду провідних морських держав світу, позицій вчених з морського права, у ньому враховано пропозиції 16 органів влади, громадських експертів та бізнес-асоціацій. Стратегія містить механізм її реалізації, координації та контролю, конкретні кількісні та якісні показники, її виконання пропонується покласти на Кабінет Міністрів України.

Однією з головних цілей Стратегії є перетворення України на активного морського гравця на міжнародній арені.

Під час засідання зазначалося, що проблеми, пов’язані з розвитком України як морської держави, не розв’язувалися комплексно через ряд зовнішніх та внутрішніх факторів. Морський сектор є вразливим для всього спектру загроз морській безпеці, притаманних морськім державам, водночас перед Україною постали специфічні загрози національним інтересам.

Окрім агресивної політики РФ у Чорноморському регіоні, з-поміж головних загроз морській безпеці України у проєкті Стратегії зазначені недостатня ефективність суб’єктів забезпечення морської безпеки та відсутність належного рівня внутрішньодержавної координації, занепад морської індустрії і внутрішнього водного транспорту тощо.

РНБО України заявив, що ситуація в сфері морської безпеки України обумовлює необхідність невідкладних рішень з боку РНБО України. «Ухвалення Стратегії морської безпеки, подальші злагоджені дії всіх гілок влади та недержавного сектору з її реалізації сприятимуть суттєвим позитивним змінам в економіці та оборонній сфері, покращенню безпекової ситуації у всьому Чорноморському регіоні», - сказав він.

Члени робочої групи підтримали проєкт, остаточний текст документу після узгодження деяких позицій має бути підготовлений для направлення Президенту України та членам РНБО України.
 

Ще на цю тему