В Україні зареєстрували інноваційні ліки проти туберкульозу

18:39 07.12.2021

В Україні зареєстрували інноваційний препарат Претоманід для лікування туберкульозу, який має широку лікарську стійкість.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

«Впровадження нового протитуберкульозного препарату Претоманід в Україні ставить на крок ближче до найціннішого — збереження життя близько 1300 людей зі стійкими формами туберкульозу, а також можливості ефективно лікувати не менше 90% людей з туберкульозом відповідно до рекомендованого цільового показника ВООЗ. Це буде вагомим вкладом задля зниження рівня поширеності та смертності від лікарського стійкого туберкульозу», – розповіла завідувачка відділу управління та протидії ТБ Центру громадського здоров’я Яна Терлеєва.

Зазначається, що Україна стала 5-ю країною у світі, яка надала дозвіл на використання Претоманіду регулюючими органами, що ще раз підтверджує глобальну прихильність країни до впровадження сучасних підходів лікування лікарського стійкого туберкульозу.

Застосування нового препарату показано в інноваційному режимі BPаL в умовах операційних досліджень, коли замість 4-5 сильнодіючих ліків застосовується три препарати і з коротшим терміном прийому.

Реєстрація Претоманіду стала результатом тривалої злагодженої роботи МОЗ, Центру громадського здоров’я, ВООЗ, Комітету Зеленого Світла, Глобального фонду для боротьби зі СНІД, ТБ та малярією, Глобального лікарського фонду, БО «100% ЖИТТЯ», МБФ «Лікарі без кордонів».

У МОЗ також повідомили, що Претоманід включений до номенклатурного переліку лікарських засобів до закупівлі на початку 2021 року. Також МОЗ виділило необхідні ресурси для закупівлі препарату через ДП «Медичні закупівлі України».

Ще на цю тему