«Справа Хізб ут-Тахрір»: суд у Росії відхилив три клопотання захисту щодо можливої фальсифікації стенограми

17:40 07.12.2021

Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону відхилив три клопотання захисту фігуранта «справи Хізб ут-Тахрір» Еміля Зіядінова з вимогою розслідувати можливу фальсифікацію стенограми, задовольнивши лише прохання викликати силовика, який її складав.

Про це повідомили у громадянському об’єднанні «Кримська солідарність».

«Клопотання захисту про недостовірність складеної за аудіозаписами стенограми ґрунтувалося на висновку незалежного експерта Олени Новожилової, яка вказала, що скласти таку розшифровку фізично неможливо за такий короткий період часу. У зв'язку з цим адвокат Іслям Веліляєв клопотав про виклик понятих, з метою переконатися, чи вони дійсно спостерігали процес розшифровки аудіо. Суд погодився з позицією державного обвинувачення, що це «необґрунтовано затягне процес» та відмовив у задоволенні. Далі надійшла заява про виклик на допит незалежного експерта Новожилової, але суд знову став на бік обвинувачення, зазначивши, що її висновок вже залучено у письмовому вигляді до матеріалів справи. Клопотання про виклик експерта-лінгвіста Катерини Палехи та релігієзнавця Ільшата Мухамедзаріпова, які складали експертизу для слідства, також було відхилено судом, прокурор назвав дослідження «ясним і зрозумілим», – йдеться у повідомленні.

У результаті суд все ж таки дозволив викликати для допиту слідчого ФСБ Дмитра Грамашова, який проводив стенограму дисків, на підставі якої і було складено експертний висновок.

Сам Зіядінов заявляв про відвід складу суду, але суддівська колегія не задовольнила цю заяву.

7 липня 2020 року під час масових обшуків у Криму було затримано семеро людей. Підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя обрав запобіжний захід для шістьох затриманих у вигляді тримання під вартою. Ісмет Ібрагімов, Зекір'я Муратов, Вадим Бектеміров, Еміль Зіядінов, Алім Суф'янов, Сейран Хайредінов були заарештовані в залі суду та переведені до слідчого ізолятора Сімферополя. Олександра Сизикова, який має інвалідність І групи по зору, відправлено під домашній арешт. Усіх затриманих звинувачують у причетності до релігійної організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в Росії.

Ще на цю тему