Янукович відкликав своїх адвокатів від участі у справі про анексію Криму

08:40 07.12.2021

Засуджений за державну зраду президент України Віктор Янукович відкликав своїх адвокатів від участі у процесі у справі про анексію Криму у Верховному суді України через «неможливість забезпечення його права на захист».

Про це Крим.Реалії повідомив захисник Януковича Віталій Сердюк.

«В умовах, створених Верховним судом, ми не можемо забезпечити нашому клієнту повноцінне право на захист. Тому він вирішив відкликати адвокатів Віталія Сердюка, Ігоря Федоренка, Андріану Фозекош, Богдана Біленка, Олександра Горошинського та Олександра Байдика від участі у справі про втрату Криму», – повідомив Сердюк.

За словами захисника, у зв'язку з карантинними заходами в адвокатів не було можливості провести передбачену законом конфіденційну зустріч з Януковичем та погодити з ним правову позицію на території Росії, де він перебуває.

Адвокат стверджує, що наразі Віктор Янукович «навіть не ознайомлений з матеріалами касаційного провадження».

У вересні 2021 року Віктор Янукович подав касаційну скаргу на вирок київського суду у справі про анексію Криму.

У квітні 2021 року Янукович заявив, що хоче по відеозв'язку брати участь у судовому процесі з розгляду касаційної скарги на рішення Оболонського районного суду Києва та Київського апеляційного суду про анексію Криму у Верховному суді України.

24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва визнав Януковича винним у державній зраді та пособництві у плануванні, підготовці, розв'язанні та веденні агресивної війни і засудив його до 13 років ув'язнення. Водночас суд вважає експрезидента невинним у пособництві в зазіханні на територіальну цілісність та недоторканність України. Прокуратура просила засудити Януковича до 15 років ув'язнення. 2 жовтня 2020 року Київський апеляційний суд залишив чинним вирок Оболонського райсуду Києва.

Віктор Янукович не вважає себе винним.

19 березня РНБО України запровадила санкції проти Януковича за «сприяння зміцненню окупаційного режиму в Криму та на Донбасі».

Ще на цю тему