Голові Джанкойського суду в Криму загрожує до 15 років колонії за держзраду

20:00 06.12.2021

Нинішньому голові підконтрольного Росії Джанкойського районного суду в окупованому Криму загрожує до 15 років позбавлення волі за звинуваченням у державній зраді.

Як пише Крим.Реалії, про це повідомляє Прокуратура АР Крим і Севастополя.

«Обвинувачений, після окупації півострова у 2014 році, зрадивши присязі на вірність народу України, перейшов на службу до незаконно створених судових органів та обійняв посаду голови «Джанкойського районного суду Республіки Крим». Перебуваючи на вказаній посаді, «суддя» виніс постанови про визнання п’яти кримськотатарських активістів винними у, нібито, порушенні встановленого порядку організації чи проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи чи пікетування (ч. 5 ст. 20.2 КпАП РФ)», – йдеться у повідомленні.

У прокуратурі уточнили, що йдеться про події 3 травня 2014 року, коли російська влада заборонила в'їзд до Криму лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву.

«Тоді, на знак протесту та виступаючи проти окупації, кримчани перекрили дорогу на кількох ділянках трас Сімферополь-Севастополь, Херсон-Джанкой-Феодосія-Керч, Сімферополь-Феодосія-Керч та ін.», – повідомили у прокуратурі.

Відомство не вказує ім'я та прізвище обвинуваченого. За інформацією з відкритих джерел, йдеться про Пікуля Едуарда Олександровича. Його коментарів щодо звинувачень української прокуратури немає.

3 травня 2014 року національний лідер кримських татар Мустафа Джемілєв спробував «прорватися» в анексований Росією Крим після заборони ФСБ в'їжджати на територію півострова.

Тоді до адмінкордону Криму з материковою Україною зустрічати Джемілєва вирушили тисячі кримських татар з усього півострова, тримаючи в руках національні та українські прапори. Вони прорвалися через «живий щит» російського спецназу, щоб побачити свого лідера. Але, незважаючи на це, Джемілєву так і не вдалося потрапити до Криму. Російські силовики стягнули до адмінкордону бронетехніку, заблокувавши проїзд, стріляли у повітря. Мустафа Джемілєв змушений був повернутися до Києва.

Учасників подій 3 травня почала переслідувати російська влада в Криму. П'ятьох кримськотатарських активістів звинуватили у нападі та застосуванні сили до бійців колишнього українського спецпідрозділу «Беркут» під час подій на адміністративному кордоні.
 

Ще на цю тему