Окупанти в Криму два місяці тримали в підвалі карцеру політв’язня Андрія Захтея

15:00 06.12.2021

Український політв’язень Андрій Захтей два місяці провів у підвалі карцеру виправної колонії суворого режиму № 1 в окупованому Росією Сімферополі за нібито порушення режиму.

Про це заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Facebook, пише ZN,UA.

«Попри проблеми зі здоровʼям, український громадянин був змушений перебувати в нестерпних умовах холоду і сирості. Андрій має хронічні захворювання, виразку шлунку, скаржиться на болі у спині через травму хребта, оніміння рук і ніг», — наголосила Денісова.

Вона підкреслила, що такі дії з боку адміністрації колонії суперечать гарантованим нормам ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основних свобод та пункту 22 мінімальних стандартних правил поводження з ув'язненими від 30.08.1955, схвалених Економічною та Соціальною Радою ООН.

Денісова звернулася з проханням до Уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової забезпечити належні умови тримання, надати необхідну медичну допомогу.

Нагадаємо, 10 серпня 2016 року ФСБ РФ звинуватила Головне управління розвідки Міністерства оборони України в спрямуванні на територію окупованого Криму диверсантів і веденні «масованих обстрілів». Одним із затриманих «українських диверсантів» виявився 39-річний житель Енергодара Євген Панов. Крім нього співробітники ФСБ затримали Андрія Захтея.

Захтея окупаційний «суд» Криму засудив до шести з половиною років колонії суворого режиму. Панова - до восьми років колонії суворого режиму. Андрій Захтей відбуває «покарання» у колонії сімферопольській колонії.

У листопаді 2018 року Захтей подав документи для екстрадиції в Україну. Таке саме прохання його дружина подала в Міністерство юстиції України. Крім цього, Захтей підписав досудову угоду зі слідством, однією з умов якої була його відмова від адвоката.
 

Ще на цю тему