Канада в ОБСЄ заявила про погіршення ситуації з правами людини у Криму

17:40 03.12.2021

Постійні порушення прав людини в окупованому Росією Криму та скупчення військ РФ біля кордону України викликають глибоке занепокоєння уряду Канади.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила міністр закордонних справ Канади Мелані Джолі під час 28-ї Міністерської ради ОБСЄ.

«Ми глибоко стурбовані постійною російською мілітаризацією в тимчасово окупованому Криму, погіршенням ситуації з правами людини, порушеннями, вчиненими проти кримськотатарських активістів та журналістів, а також примусовим призовом громадян України»,– сказала Джолі.

Вона наголосила, що Канада «залишається повністю відданою суверенітету й територіальній цілісності України».

«Ми закликаємо Росію поважати територіальну цілісність усіх держав. РФ повинна вивести війська не лише з України, але також з Грузії та Молдови», – зазначила глава канадського МЗС.

Окрім того, вона висловила стурбованість скупченням військ РФ поблизу кордону з Україною

«Канада глибоко занепокоєна зростанням напруження у регіоні та ситуацією в Україні зокрема. Росія знову зосереджує особовий склад і техніку всередині та навколо України. Брак прозорості та все агресивніша риторика лише посилюють напруження і ризик прорахунків», – заявила очільниця МЗС.

Вона наголосила, що рішення Росії припинити роботу спостережної місії ОБСЄ серйозно знизило спроможність відстежувати пересування через кордон. «Спостерігачів ОБСЄ, серед яких чотири канадці, вже більше тижня залякують та не дають покинути помешкання у неконтрольованому урядом Донецьку. СММ ОБСЄ повинна мати змогу виконувати свою роботу», – зазначила міністр.

Ще на цю тему