Затримання 23 листопада: суд залишив кримськотатарських активістів в ІТТ

12:00 03.12.2021

Затримані 23 листопада кримськотатарські активісти залишаться в ізоляторі тимчасового тримання за порушення санітарних норм під час масового заходу. Таке рішення підконтрольного Росії Верховного суду Криму, повідомив громадянський захисник Айдер Сулейманов.

Суд відхилив усі клопотання Сулейманова та залишив у силі рішення Центрального районного суду Сімферополя від 24 листопада, повідомили у «Кримській солідарності».

«Також захисник розповів у суді про інцидент, що стався з літнім обвинуваченим Муртазою Фахрієвим. У Центральному районному суді він не почув звернення головуючого через проблеми зі слухом, і Сулейманов пояснив йому вимоги судді. Останній відреагував криком на підсудного та адвоката через те, що той ще не увійшов у статус захисника, а отже, не може давати пояснення. Сторона тоді заявила відвід, але його було відхилено». Верховний суд Криму взяв цей факт до уваги, але все одно залишив Фахрієва в ІТТ, незважаючи на похилий вік та обставини звинувачення», – йдеться у повідомленні.

Сулейманов додав, що захист має намір оскаржити це рішення суду.

У Сімферополі ввечері 23 листопада російські силовики затримали активістів, які прийшли до будівлі ізолятора тимчасового тримання, щоб зустріти адвоката Едема Семедляєва, який вийшов на волю. Було затримано 31 особу, зокрема – 10 жінок, журналістів та кореспондентів «Кримської солідарності», які мали при собі прес-карти.

Згодом понад 20 кримськотатарських активістів, затриманих біля будівлі ізолятору в Сімферополі, було заарештовано за адміністративною статтею російського кодексу. 25 листопада стало відомо, що російський суд у Сімферополі відправив 10 кримських татар, затриманих 23 листопада, до ізолятора тимчасового тримання в Євпаторії.

Прокуратура АР Крим та Севастополя відкрила кримінальне провадження через затримання кримськотатарських активістів.

Влада України, правозахисники, іноземні посольства та місії закликають Росію припинити в Криму подібну практику переслідування. Російська влада ці заклики ігнорує.

Ще на цю тему