Генсек НАТО прокоментував намір Білорусі провести спільні навчання з РФ на кордонах з Україною

11:00 01.12.2021

Росія і Білорусь мають право проводити тренування своїх військ на власних територіях, але при цьому вони зобов’язані дотримуватися принципів прозорості будь-якої військової діяльності, що передбачені, зокрема, Віденським документом ОБСЄ.

Про це сьогодні у Ризі під час прес-конференції за підсумками першого дня зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Саме так керівник НАТО відповів на запитання преси щодо ставлення до вчорашнього оголошення білоруським режимом наміру провести спільні з Росією військові навчання на кордонах з Україною.  

«Росія і Білорусь, безумовно, мають право проводити навчання для своїх сил на власній території. Але якщо і коли вони роблять це, вони мають робити це прозоро та уникати провокацій. Те, що ми бачимо зараз - це відсутність прозорості, це незвичайна концентрація військ, ворожа та дуже агресивна риторика. Між тим, є міжнародні угоди, є Віденський документ, який регулює, як європейські країни мають дотримуватися прозорості у військовій діяльності, включаючи проведення військових навчань», –зауважив Столтенберг.

Він зауважив, що таке незвичайне військове нарощування Росії, її войовнича риторика, як і жорстоке та цинічне використання білоруським режимом знедолених мігрантів для досягнення політичних цілей – це утворює виклик, на який НАТО має реагувати.

«Сьогодні ми обговорили ситуацію в Білорусі, де режим Лукашенка використовує вразливих людей, щоб чинити тиск на Польщу, Латвію і Литву. Це цинічні та нелюдські вчинки. Міністри НАТО чітко дали зрозуміти, що ми перебуваємо у повній солідарності зі союзниками, що потерпають. НАТО також тісно співпрацює з Європейським Союзом для протидії цій гібридній кампанії, що було продемонстровано під час мого візиту минулої неділі до Вільнюсу та Риги разом з Президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн», - сказав генсек НАТО.

Як повідомлялося, з 30 листопада по 1 грудня у Ризі відбувається зустріч міністрів закордонних справ НАТО, які мають обговорити поточну ситуацію у сфері безпеки та підготовку до наступного саміту Альянсу у Мадриді.

Ще на цю тему