У Сімферополі суд оштрафував ще чотирьох кримських татар

10:20 01.12.2021

Підконтрольний Росії Центральний районний суд у Сімферополі оштрафував чотирьох кримських татар, які були присутні як слухачі біля будівлі Кримського гарнізонного військового суду.

Про це повідомляє громадянське об'єднання «Кримська солідарність» із посиланням на захисника Сабрі Талипова.

«На засіданні обвинувачені стверджували, що раніше вони прийшли на відкрите судове засідання, де дотримувалися закону, соціальної дистанції та перебували в масках. Захист заявив про грубі порушення протоколів, складені пізніше ніж через 3 години. Крім цього, затриманим не зачитали права, а у відділенні їх утримували понад 6 годин», – йдеться у повідомленні.

Як зазначив Талипов, у матеріалах справи зазначається, що біля будівлі суду перебувало 17 осіб, тоді як за ухвалою місцевої російської адміністрації масові заходи передбачають присутність від 50 осіб. Також на фотографіях у матеріалах справи видно, що всі присутні дотримувалися дистанції 1,5 метра.

Клопотання захисника суд не задовольнив і виніс обвинувальне рішення за статтею 20.6.1 ч.1 КоАП РФ. Ленур Ібрагімов має виплатити 8 тисяч рублів, Расім Аметов і Наріман Сейтвелієв – 10 тисяч рублів.

Справу Енвера Абселямова за тією самою статтею суд розглянув напередодні.

«26 жовтня суддя Центрального районного суду припинив справу через відсутність у його діях складу адміністративного правопорушення. Поліція ж подала апеляцію і Верховний суд задовольнив її, надіславши ті самі матеріали справи назад до Центрального районного суду, але для іншого складу. Той призначив Абселямову штраф у розмірі 12 тисяч рублів», – йдеться у повідомленні «Кримської солідарності».

Захист має намір оскаржити ці рішення у підконтрольному Росії Верховному суді.

Раніше десятки людей отримали адміністративні стягнення від 1 до 25 тисяч рублів за порушення «санітарних норм» і «правил поведінки на масових заходах» після подій 4 вересня, 11 жовтня, 25 жовтня, 29 жовтня, 1 листопада та 23 листопада.

Влада України, правозахисники, іноземні посольства та місії закликають Росію припинити в Криму подібну практику переслідування. Російська влада ці заклики ігнорує.

Ще на цю тему