Влада Росії скаржиться на відсутність взаємодії з ЮНЕСКО щодо Криму

18:00 30.11.2021

Взаємодії між Росією та ЮНЕСКО щодо анексованого Криму немає і найближчим часом не передбачається. 

Про це у вівторок, 30 листопада, на онлайн-брифінгу заявив постійний представник Росії при ЮНЕСКО Олександр Кузнецов, пише Крим.Реалії.

«Під тиском західних країн секретаріат ЮНЕСКО повністю обірвав усі зв'язки, які у нього були, а вони були досить широкими, з партнерами в Криму», – сказав він, додавши, що йдеться, зокрема, про контакти з науковими центрами та асоційованими школами.

Кузнецов зазначив, що обговорював із секретаріатом ЮНЕСКО можливість направлення експертної місії ЮНЕСКО до анексованого Криму, проте з'ясувалося, що це «абсолютно виключено, тому що така поїздка може відбутися лише в рамках резолюції, яка стверджує, що Крим є частиною України».

За словами Кузнецова, шансів на включення нових кримських об'єктів до списку всесвітньої спадщини немає через крайню політизацію кримського сюжету.

У вересні 2021 року на офіційному сайті ЮНЕСКО була опублікована доповідь гендиректора ЮНЕСКО з моніторингу ситуації в АР Крим. У документі згадуються роботи у Ханському палаці в Бахчисараї, які, згідно з доповіддю, «створюють реальну загрозу знищення історико-культурної цінності пам'ятки». Крім того, в опублікованому документі, зокрема, є інформація про стан збереження об'єкта всесвітньої спадщини «Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хору» та нагадування про заклик «утримуватися від будь-яких дій, які б завдали шкоди» цьому об'єкту.
 

Ще на цю тему