Муфтій АРК Крим розповів про утиски мусульман на окупованому півострові

15:40 30.11.2021

В окупованому Криму утиски релігійних свобод віруючих різних конфесій, у тому числі - мусульман носять системний характер.

Про це під час обговорення наступ на свободу релігії в окупованому Криму за участі правозахисників та представників різних конфесій заявив муфтій мусульман Криму, голова Духовного управління мусульман Криму (ДУМК) Айдер Рустемов, пише QIRIM.News.

Він зазначив, що в багатьох мечетях окупованого Криму ведеться відео та аудіо спостереження, іноді таємне, і саме на подібних записах ґрунтуються практично всі звинувачення по справах мусульман Криму, засуджених за начебто екстремізм та тероризм, а насправді - за розмови в мечетях на релігійні теми.

«Поширена практика проведення так званих оперативно-розшукових дій в мечетях Криму, коли силовики не тільки проводять обшуки, але й затримують мусульман, які прийшли на п’ятничний намаз, незаконно відбирають в них зразки ДНК, відбитки пальців», - розказав Рустемов.

За його словами, РФ щороку поповнює списки так званої екстремістської літератури, що надає можливість окупаційним силовикам засуджувати все більшу кількість мусульман - за начебто зберігання забороненої літератури.

«Часто книги підкидають в брудні місця, де практикуючі віряни ніколи б не зберігали подібні тексти», - сказав він.

Раніше Рустемов, коментуючи будівництво російською владою на окупованому півострові соборної мечеті у Сімферополі, зазначив, що це спроба РФ легітимізувати свою окупацію. Якщо це буде місце, де всілякі сприють агресору в спробах легітимізації його влади, якщо працівники храму використовуються для того, щоб писати доноси проти парафіян, сказав муфтій, то апріорі, воно не може називатися мечеттю.
 

Ще на цю тему