Столтенберг про дії РФ біля України: не має бути непорозумінь щодо рішучості НАТО захищати союзників у регіоні

13:20 29.11.2021

Існують причини для занепокоєння щодо зосередження російських військ біля України, проте не має бути жодих непорозумінь щодо рішучості НАТО захищати всіх союзників у регіоні.

Про це сказав Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг в інтерв'ю EurActiv, пише УНН.

Цитата:

«Ми посилаємо Росії чіткий сигнал про те, що будуть наслідки, якщо вони знову застосують військову силу проти України», – сказав Столтенберг.

На запитання, що робитиме НАТО, якщо Росія вторгнеться в Україну, Столтенберг відповів, що «перше завдання – не допустити цього».

На запитання про те, з якими наслідками може зіткнутися Росія, якщо вона нападе на Україну, очільник НАТО вказав на економічну, фінансову та дипломатичну ціну, не вдаючись до подробиць.

Деталі

Столтенберг підтвердив, що Росія накопичила важку військову техніку, танки та боєготові війська біля України.

Так само дипломати ЄС і НАТО у Брюсселі не сумніваються в тому, що білоруський правитель Олександр Лукашенко навмисно розпалив міграційну кризу на кордонах ЄС за підтримки Кремля, пише видання.

«Немає впевненості у намірах Росії, але ми точно знаємо, що вони й раніше застосовували військову силу проти України», – сказав Столтенберг, відповідаючи на запитання про побоювання, що Кремль може використати прикордонну кризу з Білоруссю як димову завісу для підготовки військових дій проти України.

«Вони зробили це у 2014 році, вони все ще окуповують Крим, вони продовжують дестабілізувати східну Україну та Донбас, вони здійснили кілька кібератак проти України та несуть відповідальність за гібридні дії проти України – і тепер ми бачимо дуже агресивну риторику», – сказав він.

«Якщо ви складете все це разом, звичайно, є причини для занепокоєння», – зазначив Столтенберг, додавши, що «не повинно бути непорозуміння щодо рішучості та прихильності НАТО захищати всіх союзників у регіоні».

На запитання, чи планує НАТО посилити військовий потенціал на східному фланзі, Столтенберг сказав, що Альянс «постійно оцінюватиме необхідність подальшого коригування своєї позиції».