В окупованому Криму стартував марафон зі збору коштів на погашення штрафів активістам

09:00 29.11.2021

В окупованому Криму стартував марафон, під час якого люди збирають монети та передають їх на сплату штрафів. 

Ці кошти направлять на погашення штрафів активістам, притягнутим до відповідальності за адмінстаттями. Про це у Фейсбуці поінформувала Кримська солідарність.

«Ініціативу «Єдність дорожча за штрафи» підтримують люди з різних районів Криму. Вони фотографуються з монетами, публікують ці фотографії у своїх особистих акаунтах у соціальних мережах», – йдеться у повідомленні.

«Кримський марафон» – це громадська ініціатива, яка розпочалася в Криму з ініціативи «Кримської солідарності» влітку 2017 року, коли російські силовики застосували новий різновид тиску на активістів: проти громадян, які збираються підтримати своїх співвітчизників під час обшуків, почали порушувати адміністративні справи за участь у несанкціонованому мітингу.

Марафон підтримали жителі різних країн світу: в Туреччині, Німеччині, Польщі, Білорусі, Росії, Азербайджані та навіть Лівії люди приєднувалися до акції допомоги на захист тих, хто переслідується у політично мотивованих справах.

У ході першого етапу марафону було зібрано понад 800 000 рублів, що покривало суму штрафів братів Білялових, а також наступних штрафів, які присуджувалися в адміністративних справах проти активістів.

Другий етап «Кримського марафону» розпочався у січні 2018 року для сплати штрафів учасникам одиночних пікетів, коли більш як 80 осіб були визнані винними за участь у несанкціонованому мітингу (на знак протесту проти репресій за національною та релігійною ознаками у жовтні 2017 року кримські татари по всьому Криму вийшли з одиночними пікетами) і отримали штрафи від 10 до 15 тисяч рублів кожен.

Другий марафон показав більш значущі результати. З 23 по 29 січня 2018 року в Києві та інших містах України відбулася акція на підтримку «Кримського марафону». В рамках акції українці, кримські татари та всі небайдужі люди підтримали кримських активістів, яких оштрафували. У стислі терміни зібрана сума перевищила 2 000 000 рублів. Цієї суми вистачило на покриття всіх штрафів.

29 липня 2019 року у відповідь на масові судові процеси над кримськими татарами в московських судах Криму стартував третій етап «Кримського марафону».

Як повідомлялося, 10 липня 2019 року на Червоній площі затримали сімох із сорока кримськотатарських активістів поважного віку, які приїхали до Москви і вийшли з плакатами проти кримінального переслідування їх народу. В руках активістів були плакати: «Боротьба з тероризмом у Криму – це боротьба з інакодумством», «Наші діти не терористи» та «"Припиніть репресії за релігійною ознакою».

Ще на цю тему