НАТО обговорить шляхи стримування Росії

17:40 26.11.2021

НАТО планує обговорити способи стримування Росії на саміті наступного тижня.

Про це розповів міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс, пише ZN,UA.

В інтерв'ю Reuters він сказав, що президент Росії Владімір Путін, можливо, використовує прикордонну кризу в Білорусі як відволікання від інших дій, щоб викликати регіональну нестабільність.

Криза на кордоні включає тисячі мігрантів з країн Близького Сходу та Африки, які намагаються перетнути кордон з Білоруссю в країнах-членах Європейського Союзу, таких як Польща, Латвія та Литва.

Як повідомляє The New York Times, криза, схоже, значною мірою сфабрикована невизнаним президентом Білорусі Аляксандром Лукашенком як спосіб вибити з колії ЄС.

«Створюючи всю цю тактичну нестабільність на кордоні, змушуючи нас усіх приділяти 100-відсоткову увагу цим питанням, Путін може бути готовий зробити стратегічний крок», - сказав Ландсбергіс, зазначивши, що незрозуміло, чи наступний крок Росії буде військовою агресією проти України.

«Наразі дуже важко бути впевненим у їхньому [Путіна та Лукашенку] впливі та їхньому мисленні», - додав він після зустрічі із заступником держсекретаря США Венді Шерман.

Одночасно з прикордонною кризою в Білорусі США попередили про «незвичайну російську військову активність» поблизу кордону з Україною, викликавши побоювання, що Росія може спробувати вторгнутися в країну, як це було, коли вона анексувала Крим у 2014 році.

Росія відповіла на ці претензії, заявивши, що вона може вільно розміщувати свої збройні сили в межах своїх кордонів, як вона забажає.

НАТО збирається зустрітися наступного тижня у столиці Латвії Ризі. За словами Ландсбергіса, тема нещодавньої військової активності Росії, ймовірно, буде однією з ключових на цій зустрічі.
 

Ще на цю тему