Понад 20 тисяч фейкових акаунтів: викрили масштабну ботоферму спецслужб РФ

19:40 25.11.2021

у Херсонській області викрили ботоферму, яка діяла в інтересах російських спецслужб. Про це повідомляє УНН із посиланням на дані СБУ.

За даними слідства, зловмисники проводили спеціальні інформаційні операції, щоб дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в Україні.

Для реалізації підривної діяльності вони створили понад 20 тисяч фейкових акаунтів у соцмережах, форумах та популярних месенджерах.

Через анонімні профілі поширювали дезінформацію про внутрішню ситуацію в Україні. Крім того, зловмисники розсилали неправдиві повідомлення щодо «мінування» інфраструктурних об’єктів на території регіону.

За даними слідства, до організації ботоферми причетні кілька місцевих жителів. Технологічне обладнання встановили за адресами свого проживання. Для маскування акаунтів зловмисники використовували спеціальні телекомунікаційні пристрої.

Оплату від своїх «кураторів» вони отримували через заборонені російські платіжні системи.

Під час обшуків за адресами перебування організаторів ботоферми у Херсонській області виявили:

понад 3 тисячі сім-карток,
комп’ютерну техніку із доказами незаконних дій.

Наразі вирішують питання щодо повідомлення зловмисникам про підозру та обрання запобіжних заходів.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) Кримінального кодексу України.

Наразі триває досудове розслідування.

Ще на цю тему