Окупанти не надають медичну допомогу трьом українським політв’язням - Денісова

12:20 25.11.2021

Трьом українським політв’язням, які утримуються в СІЗО-3 Новочеркаська в Ростовській області Російської Федерації, не надається медична допомога.

Про це уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила у Фейсбуці.

За її словами, 60-річний кримський татарин Енвер Омеров потребує хірургічного втручання для лікування гострого хронічного захворювання. Айдер Джаппаров після перенесеної коронавірусної інфекції має проблеми з диханням і біль у грудях, а також високий артеріальний тиск. Різа Омеров потребує допомоги стоматолога.

«Усі троє неодноразово зверталися до адміністрації СІЗО-3 щодо надання медичної допомоги, утім безрезультатно», – заявила Денісова.

Омбудсман наголосила, що своїми незаконними діями керівництво слідчого ізолятора порушує права на життя, охорону здоров’я та медичну допомогу, які закріплені 2 статтею Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також 22-м пунктом Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і Соціальною радою Організації Об'єднаних Націй.

Денісова звернулася до уповноваженого з прав людини у РФ Тетяни Москалькової з вимогою терміново вжити заходи щодо відновлення прав громадянина України, зокрема невідкладно провести повне медичне обстеження з подальшим призначенням відповідного лікування.

Омбудсман також закликала міжнародну спільноту звернути увагу на порушення прав Енвера Омерова, Айдера Джаппарова та Різи Омерова, продовжити діяльність, спрямовану на захист прав усіх бранців Кремля, та посилити тиск на країну-окупанта, щоб змусити припинити порушення норм міжнародного права та негайно їх звільнити.

Ще на цю тему