США вивчають можливість поставок Україні зброї через загрозу вторгнення Росії

12:00 24.11.2021

Адміністрація Джо Байдена планує відправити в Україну протитанкові ракетні комплекси Javelin, міномети, переносні зенітно-ракетні комплекси Stinger та закуплені раніше у Росії гелікоптери Мі-17.

Адміністрація президента США Джо Байдена вивчає можливість відправки до України своїх радників, а також додаткового озброєння через інформацію про те, що Росія стягує війська до українського кордону. Повідомлення про це у вівторок, 23 листопада, оприлюднено телеканалом CNN з посиланням на обізнані джерела, пише DW.

За даними CNN, США мають намір поставити в Україну нову партію протитанкових ракетних комплексів Javelin та міномети. Також вивчається можливість відправлення Києву партії переносних зенітно-ракетних комплексів Stinger та закуплених раніше у Росії гелікоптерів Мі-17, які спочатку призначалися для афганської армії.

За інформацією CNN, деякі чиновники адміністрації США висловлюють стурбованість, що Москва може розцінити такі поставки як спробу Вашингтона серйозно загострити ситуацію. У таких умовах неясно, чи справді вирушить в Україну хтось із військових радників, яких Вашингтон планує направити до регіону.

Телеканал отримав дані й про те, що американська сторона веде переговори з європейськими партнерами щодо розробки нового пакету санкцій на випадок, якщо Росія здійснить вторгнення на територію України.

На початку листопада видання The Washington Post повідомило, що Росія розширює військову присутність на кордоні з Україною. Американські та європейські чиновники заявляли журналістам про «незвичні переміщення техніки та військових на західному фланзі Росії» - на тлі того, що Росія зайняла жорсткішу позицію щодо України, а конфлікт на Донбасі «входить у нову стадію».

За даними західної та української розвідки, нинішній стан справ може свідчити про підготовку Росії до наступу вже цієї зими. У зв'язку з цим директор Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс навіть відвідував Москву, щоб «попередити Кремль про те, що США уважно стежать за нарощуванням їхніх військ біля кордону з Україною, і спробувати визначити мотиви дій Росії». У НАТО та ЄС також висловлювали стурбованість нарощенням військ.
 

Ще на цю тему