«М’яч на полі Москви»: Німеччина хоче повернути Росію за стіл переговорів у «Норманді»

19:00 23.11.2021

Передумовою покращення відносин між Німеччиною та Росією є, зокрема, врегулювання конфлікту РФ з Україною і повернення за стіл переговорів у «Нормандському форматі».

Про це заявив в.о. міністра закордонних справ ФРН Гайко Маас під час Берлінського зовнішньополітичного форуму, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами Мааса, Берлін прагне кращих відносин із Росією, «але для цього потрібен прогрес, зокрема, у врегулюванні конфлікту на сході України – на основі Мінських домовленостей».

Дипломат нагадав, що нещодавно Росія відмовилася від зустрічі міністрів закордонних справ «Нормандського формату», а останні новини про переміщення російських військ у прикордонній зоні з Україною надзвичайно тривожні.

«Ці процеси показують, що м'яч для вирішення існуючих протиріч лежить на полі Москви. Європейський Союз тут говоритиме одним голосом, я в цьому твердо переконаний», - заявив очільник німецького МЗС.

При цьому він переконаний у необхідності вести діалог із тими, хто не поділяє європейські цінності, адже «максимальний тиск» і спроби ізоляції, політика «роз’єднання» чи наполягання на власній моральній перевазі рідко ведуть до мети у міжнародній політиці. Тому важливо, щоб Німеччина виступала за дипломатичні рішення конфліктів і супереченостей у всьому світі - навіть якщо це спочатку викликає внутрішньополітичне непорозуміння або критику, зауважив дипломат. Він додав, що Німеччина ніколи не захищатиме свої цінності з позиції слабкого, адже її економіка сильна, суспільство - стабільне, держава – дієздатна, у Берліна є сильні партнери та союзники в Європейському Союзі, НАТО та в усьому світі.

Глава МЗС ФРН заявив, що хоча його країна й готова продовжувати брати на себе міжнародну відповідальність у майбутньому, але зрозумілим є, що «важелі впливу на інші країни мають межі, а... експорт прийнятних для нас форм правління не може бути єдиною метою німецької зовнішньої політики».

«Натомість німецька зовнішня політика має поставити перед собою реалістичні цілі в майбутньому, які відповідають чітко визначеним німецьким інтересам: настав час покінчити з ілюзіями», - заявив Маас.

Дводенний форум «Berlin Fireign Policy Forum», який щороку організує Фонд Кербера, проходить цього разу 22-23 листопада в гібридному форматі. Його тема – зовнішня політика ФРН в «еру після Меркель».

Ще на цю тему