У Грузії розпочалися навчання «Кленова арка – 2021» за участю військових кількох країн / Фото

12:20 18.11.2021

В Грузії проходять багатонаціональні навчання «Кленова арка – 2021» (Maple Arch 2021) за участю військовослужбовців литовсько-польсько-української бригади (ЛитПолУкрбриг).

Як пише Мілітарний, з 14 листопада у Навчально-оцінному центрі НАТО в Грузії розпочалися двотижневі командно-штабні навчання «Кленова арка — 2021» за підтримки Канадської тренувальної місії, повідомили у Міністерстві оборони України.

До Грузії вирушили військовослужбовці ЛитПолУкрбриг. Загалом до маневрів залучили військовослужбовців з Канади, Грузії та Туреччини.

Навчання проходять у Спільному навчальному центрі НАТО — Грузія (JTEC).

Військово-транспортні літаки перевозять особовий склад на навчання «Кленова арка — 2021» у Грузію. Фото: ЛитПолУкрбриг

«Кленова арка — 2021» є щорічними багатонаціональними навчаннями, які сприяють міжнародним військовим відносинам.

Метою навчань є підвищення сумісності між країнами-учасницями. Вони відбуваються щоб поглибити оборонні зв’язки між країнами-партнерами, наблизити їх до стандартів НАТО щодо планування та здійснення миротворчих операцій, а також вдосконалити навички, потрібні для ефективних дій та ухвалення рішень.

Литовсько-польська-українська бригада – це багатонаціональний військовий підрозділ до якого входять підрозділи литовських, польських та українських Збройних Сил.

Угода щодо створення бригади була підписана 19 вересня 2014 року в місті Варшава. Остаточне її формування відбулося восени 2015 року.

Створення бригади уособило безперервний та довготривалий процес військового співробітництва між трьома країнами-засновницями.

Цю модель співпраці було започатковано в рамках Польсько-Українського батальйону (ПОЛУКРБАТ) та Литовсько-Польського батальйону (ЛИТПОЛБАТ), які разом співпрацювали у 1998–2010 роках та 1997–2008 роках відповідно.

Особовий склад бригади бере участь у спільних тренуваннях та міжнародних навчаннях для підтримки спроможностей з ухвалення рішень, управління підрозділами, силами та засобами, а також можливостей оперативної сумісності. Додатково бригада або її окремі підрозділи можуть бути залучені до проведення міжнародних операцій за одноголосною згодою країн-засновниць.
 

Ще на цю тему