США в ООН закликали Росію негайно звільнити кримських політв’язнів

11:20 18.11.2021

Сполучені Штати закликають Росію негайно звільнити журналіста Владислава Єсипенка, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова та понад сотню інших політичних в’язнів, незаконно затриманих в окупованому Криму.

Про це заявив представник делегації США в ООН під час розгляду проєкту резолюції «Ситуація з правами людини в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна», передає кореспондент Укрінформу.

«Країна-окупант продовжує порушувати права людини в Криму і не притягується за це до відповідальності», – ідеться в заяві американської делегації.

Водночас США звертають увагу на застосування тортур для отримання зізнань, насильницьке зникнення людей та позасудові страти, що відображено у проєкті резолюції.

Держава-окупант продовжує піддавати етнічних українців та кримських татар і членів релігійних громад обшукам, затриманням та іншим формам порушення їхніх прав, заявляє делегація США.

«Ми закликаємо негайно припинити спроби анексувати українську територію і дотримуватися міжнародних правових зобов’язань, які стосуються суверенітету, територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів», - ідеться в заяві.

Своєю чергою ЄС та країни Євросоюзу, до яких приєдналися Північна Македонія, Чорногорія, Албанія, а також Україна, Молдова і Грузія, оприлюднили заяву, у якій наголошується на насильницьких зникненнях людей, незаконному затриманні, тортурах та негідному поводженні з затриманими в окупованому Росією Криму.

РФ продовжує застосовувати своє законодавство, зокрема кримінальне, в Криму, що суперечить взятим нею зобов’язанням як держави-окупанта, ідеться в заяві. Як зазначають її автори, жителі півострова стикаються з системними обмеженнями свобод, включаючи свободу слова, віросповідання, зібрань. Журналісти, правозахисники, адвокати зазнають залякувань, кримські татари – судового переслідування, їхні права грубо порушуються. Тривають деструктивні дії щодо культурної спадщини, зокрема археологічних об’єктів та музеїв.

«Резолюція щодо Криму – це відповідь на значне погіршення ситуації з правами людини на Кримському півострові після його незаконної анексії Російською Федерацією», - йдеться у заяві.

Нагадаємо, 17 листопада Третій комітет ООН у Нью-Йорку схвалив проєкт оновленої резолюції Генасамблеї ООН «Ситуація з правами людини в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна».
 

Ще на цю тему