Росію звинуватили у пошкодженні підводних кабелів в Норвегії / Фото

19:20 16.11.2021

Росію звинуватили у причетності до пошкодження підводних кабелів біля узбережжя Північної Норвегії.

Про це інформує Мілітарний.

Підводні датчики біля узбережжя Норвегії, які серед іншого можуть збирати дані про проходження підводних човнів, були виведені з ладу, повідомили у виданні The Drive з посиланням на заяву державного Інституту морських досліджень країни.

Йдеться про морську наукову обсерваторію Лофотен-Вестеролен, розташовану на узбережжі Північної Норвегії.

Кабелі розташовувалися на норвезькому континентальному шельфі та дозволяли здійснювати моніторинг підводної обстановки у Норвезькому морі.

Процес встановлення спеціального підводного датчика. Фото: Наукова обсерваторія Лофотен-Вестеролен

Причина пошкодження невідома, але кажуть, що кабелі, що з’єднують вузли датчиків із береговими станціями керування, були перерізані, а потім зникли. Це викликало підозри щодо навмисного саботажу, можливо, здійсненого Росією.

«Росія має підводні човни спеціального призначення, які цілком можуть бути обладнані для того, щоб перерізати кабелі або навіть видалити їх для подальшого вивчення», – зазначив автор матеріалу The Drive.

Повідомляється, що Росія цілком могла перерізати та відвезти для досліджень ці фрагменти спеціальних кабелів довжиною 4,3 км із 66-кілометрової мережі, що призвело до відключення безлічі датчиків на одній із важливих ділянок.

Науковий заклад у Лофотен-Вестеролен має мережу підводних оптоволоконних та електричних кабелів, що живлять систему з датчиків для визначення загальної підводної ситуації в Норвезькому морі, вимірювання викидів метану та рибних запасів.

Дані від системи спочатку надходили до Норвезького інституту оборонних досліджень, де після перевірки направляються до Інституту морських досліджень країни.

Також датчики здатні фіксувати, зокрема рух субмарин. Пошкодження системи паралізувало її роботу.

Ілюстраційне зображення підводного безпілотного апарату «Суррогат». З відкритих джерел

У Росії повідомили про розробку нового підводного безпілотника «Суррогат», який імітує акустичний портрет підводного човна. Цей апарат, оснащений літій-іонною батареєю, здатний діяти до 15-16 годин, причому весь цей час він буде відтворювати маневрування субмарини, в тому числі на великих швидкостях руху.
 

Ще на цю тему