«Ті, хто відкрив шлях на Батьківщину» — на Міжнародному кінофестивалі тюркського світу представили документальний фільм

18:40 15.11.2021

Документальний фільм про повернення кримських татар на Батьківщину з вигнання, її цінність та значущість боротьби за неї був двічі показаний на Міжнародному кінофестивалі тюркського світу «Коркут-Ата».

Головний герой фільму — кримський татарин Енвер Муслядінов. Попри заборону радянського режиму, він повертається до Криму ще у 70-ті роки минулого століття. 

«Ті, хто відкрив шлях на Батьківщину» був знятий у 2015 році колективом телеканалу ATR.

Сценаристкою фільму стала ведуча телеканалу Ельмаз Асан, режисером – Длявер Дваджієв. Музику до фільму написав Ескендер Асанов. 

Представник Меджлісу кримськотатарського народу в Туреччині, режисер Зафер Каратай заявив про важливість представляти Крим на кінофестивалі тюркського світу. За його словами, показ цієї картини нагадує всьому світу про Крим та його окупацію. 

«По-перше, в рамках таких проєктів один з одним знайомляться. Країни дивляться картини інших країн, у яких відображається їхнє життя. По-друге, минуло 30 років від розпаду Радянського союзу. На прикладі фільмів, що знімаються в країнах колишнього Радянського союзу ми можемо побачити, наскільки змінилось мислення у людей, і наскількі країни стали незалежними. Участь України у цьому фестивалі є дуже хорошою можливістю для України продемонструвати своє ставлення до кримських татар. Від цього залежитиме ставлення тюркського світу до України. Це можливість показати, що це інша самостійна країна, яка не є частиною Росії», – переконаний Каратай.

Сценаристка Ельмаз Асан впевнена, що історія повернення кримськотатарського народу на Батьківщину свідчить про те, що боротьба обов'язково завершиться перемогою.

«Я дуже рада, що наш фільм показують на такому масштабному майданчику. Цей фільм важливий тим, що ми розповідаємо про повернення кримських татар на Батьківщину. До цього тут показували про депортацію, але повернення було не менш важким. Люди жертвували собою заради Батьківщини. І це ми показали тюркському світу в наший документальній стрічці. Люди про це мало знають», – каже вона.

Ще на цю тему