Антикорупційна коаліція лідирує на парламентських виборах у Болгарії

12:40 15.11.2021

Створена незадовго до голосування коаліція «Ми продовжуємо зміни» несподівано лідирує на парламентських виборах у Болгарії, що відбулися в неділю, 14 листопада.

За даними екзитполів, які наводить агентство AFP, коаліція, яка зробила у своїй агітації наголос на боротьбі з корупцією, заручилася підтримкою 26 відсотків виборців з тих, що взяли участь у виборах, передає DW.

Деталі

На перемогу також претендує правляча в минулому правоконсервативна партія «Громадяни за європейський розвиток Болгарії» (ГЄРБ) на чолі з колишнім прем’єр-міністром Бойком Борисовим. Її за прогнозами підтримали 23 відсотки виборців. До парламенту проходять також соціалісти та ще 3 чи 4 партії.

На думку експертів, саме коаліція «Ми продовжуємо зміни» має хороші шанси сформувати коаліцію з іншими опозиційними партіями, для яких Борисов і ГЄРБ вважаються неприйнятними партнерами після масових протестів проти корупції у 2020 році та численних викриттів фактів зловживання державними коштами.

Це вже треті парламентські вибори у Болгарії у 2021 році. У квітні та липні жодній партії не вдалося сформувати стабільну правлячу коаліцію.

Президента оберуть у другому турі

Поруч із парламентом громадяни Болгарії обирали і президента країни. Чинний глава держави Румен Радєв, який вважається одним із близьких до Кремля європейських лідерів, за прогнозами набирає 49 відсотків голосів, більш ніж удвічі випереджаючи найближчого суперника, кандидата від консерваторів Анастаса Герджикова.

21 листопада має відбутися другий тур виборів, у якому Радєв вважається очевидним фаворитом.

Ще на цю тему