Будівництво на території палацу Калги-Султана – окупанти продовжують «замилювати очі»

15:00 11.11.2021

Якби окупанти захотіли, вони б зупинили будівництва на території палацу Калга Султан, але вони лише замилюють очі. 

Про це заявив делегат Курултаю Едем Дудаков в ефірі телеканалу ATR

За його словами, територію, де знаходилася резиденція другої особи у Кримському Ханстві окупанти передали під приватну забудову. Однак минулого року змінили призначення землі на будівництво комерційних приміщень. 

Як відомо, ще у 2013 році, до окупації, сімферопольська влада збиралася звести на цьому місці ковзанку. Втім, після обурення кримськотатарської громадськості та членів Меджлісу, таке рішення скасували. 

Теперішній власник землі Орест Шаярлієв каже, що заволодів землею ще у 2013 році. За словами Едема Дудакова, це брехня, бо землю виділили заднім числом. А каплицю на цій території побудували для прикриття комерційного будівництва, на що православна церква не давала дозволу. 

Нагадаємо, що кримськотатарська громадськість занепокоїлася у 2017 році, коли почалося будівництво. У листопаді того ж року провели незначні археологічні розкопки, внаслідок яких знайшли керамічний посуд, люльки для куріння, монети часів Кримського ханства і, найголовніше, фундамент та стіни палацу або ж мечеті Менглі Герая, що була поруч. 

На думку Едема Дудакова, на основі гравюр, які малювали мандрівники, на цьому місці треба відтворити будівлю палацу Калга Султан та відкрити музей.  

Ще на цю тему