У США повідомили, за якої умови вбачатимуть у діях Росії використання газу як зброї

11:21 11.11.2021

Якщо Росія буде використовувати наявну у неї енергію і її потенціал «позитивно», це зніме побоювання США з приводу використання газу як зброї. На цьому наголосив Держсекретар США Ентоні Блінкен на спільній пресконференції з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, передає кореспондент УНН.

«Що стосується російської енергетики, то ми дивимося на те, чи використовує Росія наявну у неї енергію і її потенціал позитивно, або ж вона прагне використовувати її в якості зброї. І, як я вже зазначив, вона заявила, що у неї достатньо поставок для задоволення європейських енергетичних потреб, працюючи з газом по існуючому газопроводу з Україною. Так що якщо вона дійсно буде робити те, що говорить, це може реально змінити ситуацію і зняти побоювання. Якщо ж ні — це, безумовно, буде свідчити про нашу стурбованість з приводу використання енергії в якості зброї», – сказав Блінкен.

Держсекретар запевнив, що США дуже уважно стежать за цим питанням.

Відзначимо при цьому, що раніше на брифінгу Кулеба заявив, що Україна вже вважає дії Росії використанням газу в якості зброї.

Європа зіткнулася з енергетичною кризою через зростання споживання і ціни на газ збільшилися. На початку вересня ціни на блакитне паливо на Заході почали різко зростати. Висока вартість газу спонукала уряди і компанії вдатися до інших джерел палива, що спричинило зростання цін і на інші енергоносії. На початку жовтня ціни на газ наближалися до рекордних 2 тисяч доларів за тисячу кубометрів, проте потім знизилися.

На тлі стрімкого зростання цін президент Росії Володимир Путін закликав «Газпром» підвищити обсяги газу в європейських сховищах.

Ще на цю тему