Туреччина розробляє безпілотники морського базування. Кількість замовлень зашкалює

10:20 11.11.2021

Турецька оборонна компанія Baykar, чиї озброєні безпілотні літальні апарати відіграли вирішальну роль у конфліктах в Азербайджані та Лівії, незабаром проведе випробування двох нових апаратів, які розширять можливості Туреччини для наземних та військово-морських операцій. Про це інформує Anadolu.

Халук Байрактар, один із двох братів-інженерів, які керують оборонною фірмою Baykar, повідомив, що новий бойовий літак буде випробуваний в найближчі два роки і, що він зможе злітати з корабля ВМС Туреччини, що виробляється в даний час.

Хоча корабель зможе нести бойові гелікоптери на своїй посадковій палубі, у Туреччині немає літака, здатного злітати з судна.

Безпілотний бойовий літак під назвою MUIS, перший політ прототипу якого очікується у 2023 році. В даний час на стадії проектування MUIS матиме реактивний двигун із корисним навантаженням до 1,5 тонн. Літак з автономним маневруванням буде здатний працювати в тандемі з літаком, що пілотується, і може нести ракети класу "повітря-повітря".

Постачання Туреччиною безпілотника Bayraktar TB2 стало основним чинником у вирішенні конфлікту в Сирії, Іраку, Лівії та Азербайджані, перетворивши країну на великого виробника та експортера БПЛА.

За словами Байрактара, зараз компанія підписала експортні угоди із 13 країнами, включаючи угоду про спільне виробництво з Україною, тому що їхня продукція допомагає змінити спосіб ведення сучасних воєн.

За словами аналітиків, масштаби програми дронів Туреччини поміщають її в четвірку найбільших світових виробників поряд із США, Ізраїлем та Китаєм.

Ще на цю тему