Кримська солідарність: Посилюється тиск силовиків на активістів, адвокатів і журналістів у Криму

20:00 08.11.2021

Масові затримання активістів, посилення тиску на адвокатів, затримання журналістів при виконанні професійних обов'язків – так громадський рух «Кримська солідарність» характеризує дії силовиків в окупованому Криму протягом місяця.

Про це у Фейсбуці з посиланням на громадянського журналіста Зідана Аджикелямова повідомляє «Кримська солідарність», передає Укрінформ.

«Цього місяця ми спостерігали кричущу поведінку силових структур, які затримували людей, які прибули на суди... ОМОН заштовхував активістів в автобус, а далі їх утримували у відділенні поліції», - повідомив Аджикелямов.

За його словами, затриманим ставили у провину ст. 20.2.2 (Порушення встановленого порядку організації чи проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи чи пікетування) та ст. 20.6.1 КпрАП РФ (Невиконання правил поведінки за надзвичайної ситуації чи загрози її виникнення).

Крім того, зауважив Аджикелямов, силовики затримали адвоката Едема Семедляєва, який приїхав до поліцейського відділу Центрального району м. Сімферополя для надання юридичної допомоги затриманим.

Аджикелямов назвав «насторожуючою тенденцією» і затримання журналістів.

За його словами, лише з 4 вересня по 1 листопада у Криму були затримані 7 журналістів за виконання своїх професійних обов'язків.

«На мій погляд, компетентні органи, а також правозахисні організації мають дати оцінку цим систематичним порушенням прав журналістів і виробити механізми для захисту журналістської діяльності, а колег закликаю не залишати ці кричущі порушення без розголосу», - сказав кореспондент «Кримської солідарності».

Він зазначив, що наразі у Південному окружному військовому суді розглядається понад 10 кримінальних справ за обвинуваченням кримських татар у «тероризмі».

«Судовий конвеєр стосовно них не припиняє роботу, зараз десятки кримських татар є фігурантами кримінальних справ, яких обвинувачують у тероризмі», - повідомив журналіст.

Як повідомлялося, 29 жовтня чотирьом учасникам третьої бахчисарайської справи Хізб ут-Тахрір російський суд призначив від 12 до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

1 листопада Апеляційний військовий суд у м. Власиха Московської області (РФ) залишив чинним вирок учасникам красногвардійської групи «справи Хізб ут-Тахрір»: троє кримських татар проведуть у російській колонії від 12 до 17 років.

Під час трансляції цих засідань у «Кримському гарнізонному військовому суді» відбувалися масові затримання активістів. Так, 1 листопада силовики загнали до автобуса 19 осіб, у тому числі 7 жінок. Масові затримання активістів біля будівлі «Кримського гарнізонного військового суду» відбувалися також 25 жовтня та 11 жовтня. Пізніше їм було винесено штрафи за організацію «одночасного масового перебування громадян у громадських місцях, які спричинили порушення громадського порядку».
 

Ще на цю тему