Прокуратура АРК розслідує 20 епізодів нищення довкілля в окупованому Криму

08:20 08.11.2021

Під процесуальним керівництвом прокуратури Автономної Республіки Крим та м. Севастополя розслідуються 20 епізодів порушення законодавства у сфері охорони довкілля в окупованому Криму.

Про це під час опублікованої Українським кризовим медіацентром у Фейсбуці онлайн-дискусії «Як притягти до відповідальності тих, хто нищить довкілля в окупованому Криму», повідомив начальник управління нагляду за додержанням законів прокуратури АР Крим та міста Севастополя Сергій Турчин, передає Укрінформ.

«Зокрема, на сьогодні у провадженні слідчих, як поліції, так і СБУ, перебувають 20 епізодів злочинних дій у сфері охорони довкілля, за якими здійснюється досудове розслідування», – повідомив Сергій Турчин.

За його словами, для отримання доказової бази даних злочинів прокурорами безпосередньо проводяться такі заходи, як щоденний моніторинг інформації, доступної в мережі Інтернет, відпрацювання фактів, що надходять із державних структур, наприклад, Представництва Президента України у Криму, від громадських організацій та інших джерел.

Як зазначив Турчин, кожному факту порушення екологічного законодавства в окупованому Криму надається відповідна оцінка.

Зокрема, повідомив він, злочинні діяння кваліфікуються за статтями від 236 (Порушення правил екологічної безпеки) до 240 (Порушення правил охорони чи використання надр) КК України. Відпрацьовуються також факти за ст. 241 (Забруднення атмосферного повітря), 238 (Порушення звичаїв та законів війни) КК України.

Як зазначив представник наглядового відомства, наразі слідство має лише одну проблему в ході розслідування та отримання доказів скоєння злочинів – відсутність доступу до місця події.

«У даному випадку проблема у розслідуванні та отриманні доказів полягає в тому, що немає доступу до місця події, прокурори та слідчі не можуть безпосередньо оглянути місце злочину, зробити якісь дослідження, відібрати зразки, отримати якісь документи, наприклад, про незаконно вироблений обсяг видобутку корисних копалин», - зазначив Турчин.

У цьому зв'язку повідомив він, в отриманні корисної інформації прокуратурі допомагає Державне космічне агентство, яке має можливість відстежити, наприклад, видобуток корисних копалин відкритим способом у Балаклавському рудоуправлінні.

«Усі отримані дані потім збираються та аналізуються. За допомогою експертів ми намагаємося визначити збитки, завдані внаслідок злочинних діянь», - сказав Турчин.

Великою підмогою у розслідуванні цієї категорії справ, наголосив він, є створена у квітні цього року міжвідомча робоча група, до якої входять представники органів влади, громадських організацій та правоохоронних структур.
 

Ще на цю тему