Слідком РФ «помітив» побиття кримського політв'язня Газієва у тюремній лікарні

08:00 08.11.2021

За фактом побиття у російській тюремній лікарні кримського політв'язня Сервета Газієва, Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу щодо перевищення посадових повноважень.

Про це у Фейсбуці написала активістка Лутфіє Зудієва, передає Укрінформ.

«Слідчий комітет порушив кримінальну справу про перевищення посадових повноважень (стаття 286 КК РФ) у міжобласній туберкульозній лікарні №19 (МОТБ-19) у Ростові-на-Дону, свідчення про тортури дали понад 60 ув'язнених», - повідомила Зудієва.

Активістка нагадала, що це та сама тюремна лікарня, де у вересні 2021 року за відмову брати участь у російських виборах, четверо співробітників побили та насильно підстригли бороду 61-річному політв'язню з Криму Сервету Газієву.

Нагадаємо, 61-річний Газієв, перебуваючи в СІЗО Ростова-на-Дону, тривалий час страждав на загострення хронічних захворювань і не отримував необхідної медичної допомоги.

28 червня 2021 року у нього стався мікроінсульт. У Газієва частково паралізована права частина тіла, у зв'язку з чим у нього спостерігається асиметрія обличчя, оніміння ротової порожнини, очей, що постійно сльозиться, болі в хребті.

Погіршення стану політв'язня сталося після того, як його побили у міжобласній туберкульозній лікарні №19 у Ростові-на-Дону, де він перебував після перенесеного мікроінсульту.

За словами Газієва, за два дні до побиття його та інших пацієнтів лікарні вивели для голосування на виборах, проте після відмови брати участь у волевиявленні співробітники лікарні, у присутності інших «виборців», піддали політв'язня образам і погрозам. У день побиття четверо співробітників лікарні повалили хворого на ліжко, скрутили йому руки та, стиснувши коліном спину, постригли бороду.

У зв'язку з інцидентом адвокат Едем Семедляєв направив звернення начальнику СІЗО, де утримується Газієв, прокурору Ростовської області та керівнику Слідчого комітету РФ.

Сервет Газієв проходить за другою сімферопольською «справою Хізб ут-Тахрір», фігурантами якої було затримано після масових обшуків у Криму у березні 2019 року. У «справі» було заарештовано 25 кримських татар, більшість із яких є активістами «Кримської солідарності». Усіх звинувачують за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ («Організація діяльності терористичної організації», до довічного позбавлення волі) та за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ («Участь у діяльності терористичної організації», до 20 років позбавлення волі). Всім фігурантам справи були також висунуті звинувачення за ч. 1 ст. 30 та ст. 278 КК РФ («Приготування до насильницького захоплення влади», до 10 років позбавлення волі).

Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували вчиняти терористичний акт та не закликали інших до здійснення терористичних дій.

У матеріалах справ відсутні будь-які докази, які свідчать про спробу повалення конституційного ладу РФ та захоплення влади в Росії.
 

Ще на цю тему