У СБУ заявили, що встановили особи хакерів із ФСБ РФ, які з Криму влаштовували кібератаки на українські об’єкти

11:40 05.11.2021

У Службі безпеки України повідомили, що встановили хакерів угруповання ARMAGEDON, які здійснили понад 5 тисяч кібератак на державні органи та об'єкти критичної інфраструктури України. Ними виявилися офіцери ФСБ РФ із окупованого Криму.

«Українській спецслужбі вдалося поіменно встановити зловмисників, перехопити їхні розмови, а також отримати докази їхньої причетності до атак. І це при тому, що вони використовували свої вірусні програми ФСБ, а також засоби анонімізації та прикриття в мережі Інтернет. Наразі 5 учасників хакерської групи оголошено про підозру за ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України», – йдеться у повідомленні.

За даними СБУ, хакерське угруповання ARMAGEDON – це «спеціальний проект ФСБ Росії, який прицільно працював з України».

«Цей напрямок роботи координує 18-й Центр ФСБ РФ (Центр інформаційної безпеки) з дислокацією у Москві. З моменту російської агресії у 2014 році цей підрозділ ФСБ здійснив понад 5 тис. кібератак і намагався «заразити» понад півтори тисячі урядових комп’ютерних систем», – стверджують у СБУ.

Об’єктами хакерських атак, за даними відомства, були електростанції, системи тепло- та водопостачання, сектор безпеки та оборони, державні установи, інформаційні системи.

 

Проводяться слідчі дії та експертні дослідження для притягнення співробітників ФСБ Росії до відповідальності за такими статтями Кримінального кодексу України:

ст. 114 (шпигунство);
ст. 361 (несанкціоноване втручання у роботу електронно-обчислювальних машин);
ст. 361-1 (створення з метою використання, розповсюдження чи збуту шкідливих програмних чи технічних засобів).

Російське хакерське угрупування «Спрут» злило в DarkNet (прихована мережа інтернет-з’єднань, існуюча паралельно звичайному Інтернету – ред.) базу даних міністерства оборони України, де були викладені персональні дані українських військових. Однак Міноборони на це ніяк не реагує, стверджуючи, що ця інформація – фейк, Центру журналістських розслідувань розповів Андрій Перевезій, незалежний експерт з кібербезпеки, аудитор систем інформаційної безпеки.

Ще на цю тему