Сертифікація «Північного потоку – 2»: Регулятор Польщі вказав на ризики зловживань з боку «Газпрому»

12:20 04.11.2021

Енергетична регуляторна служба Польщі оприлюднила висновок у рамках міжурядових консультацій щодо «Північного потоку-2» Німеччиною. Згідно із документом, сертифікація несе ризики для енергопостачання в Європі.

Про це повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на Голос Америки.

Сертифікація проєкту, на думку польського регулятора, ставить під загрозу енергопоставки до Європи а також порушує принцип енергосолідарності ЄС та правила конкуренції.

Така оцінка не співпадає з позицією Міністерства економіки Німеччини, яке минулого тижня заявило, що «Північний потік-2» не загрожує енергопоставкам до Європи.

Польське відомство не погоджується і вказує на роль «Газпрому» в теперішньому різкому зростанні цін на газ в Європі, яке спонукало низку європейських країн звернутись до Єврокомісії із запитом розслідувати можливі цінові маніпуляції. Відомство також нагадало газову кризу 2009 року, коли «Газпром» припинив постачання газу і це призвело до нестачі тепла в деяких європейських країнах.

«Nord Stream 2 AG контрольований російською державною компанією «Газпром» «створює особливо значні ризики для енергопоставок. Зокрема минулі газові кризи спричинені цією країною і цією компанією а також теперішні цінові маніпуляції порушують конкуренцію в Європі», - заявив регулятор.

«Російська Федерація залишається важливим і природнім джерелом поставок для регіону. Ця сертифікація призведе до значної концентрації впливу та функцій в руках установи, яка перебуває під впливом Російської Федерації і може зашкодити співпраці між регіонами ЄС в газопостачанні», - йдеться у висновку.

Польський регулятор також додав висновки українського НКРЕКП, де йдеться про ризик того, що запуск «Північого потоку-2» може витіснити українські транзитні поставки газу а також призвести до зростання ціни на газ для українських споживачів.
 

Ще на цю тему