Окупанти в Криму використовують проти заарештованого Джелялова каральну психіатрію - посольство США

15:00 02.11.2021

Тримання російською окупаційною владою в Криму заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова під вартою у психіатричній установі є грубим використанням каральної психіатрії.

Як передає Укрінформ, про це заявило у Твіттері посольство США в Україні.

«Ми продовжуємо отримувати повідомлення про серйозні зловживання в окупованому Росією Криму. Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял залишається під вартою в психіатричній установі, що є грубим використанням каральної психіатрії», - зазначили у диппредставництві.

Як повідомлялося, 3 та 4 вересня в окупованому Криму силовики провели незаконні обшуки та затримали першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, а також активістів Азіза й Асана Ахтемових, Шевкета Усеїнова й Ельдара Одаманова.

6 вересня районний «суд» Сімферополя заарештував Джелялова та братів Ахтемових до 4 листопада. Одаманов і Усеїнов отримали 14 та 15 діб «адміністративного арешту» відповідно.

Київський районний «суд» Сімферополя 28 жовтня за клопотанням слідчого ФСБ продовжив термін тримання під вартою Джелялову до 23 січня 2022 року.

Джелялова обвинувачують у скоєнні диверсії на газопроводі у селі Перевальному (ч. 1 статті 281 КК РФ). Йому загрожує до 20 років позбавлення волі. 8 жовтня його помістили у психіатричну лікарню у Сімферополі, де стосовно нього проводиться стаціонарна психолого-психіатрична експертиза.
 

Ще на цю тему