Прокуратура розпочала провадження через затримання активістів в окупованому Криму

11:40 02.11.2021

Прокуратура АРК та м. Севастополя відкрила кримінальні провадження за фактами незаконного позбавлення волі кримськотатарських активістів в окупованому Криму. 

Зокрема, йдеться про затримання 25 жовтня та 1 листопада біля будівлі «Кримського гарнізонного військового суду» у Сімферополі, пише Центр журналістських розслідувань

Як повідомила прокуратура АРК, російські силовики провели хвилю незаконних затримань кримських татар на території півострова.  

«За останні два місяці це вже п’ятий випадок безпідставних масових затримань кримських татар в окупованому Криму. Спочатку «силовики» забороняли відвідувати судові засідання з так званих «справах Хізб ут-Тахрір», а тепер навіть наближатися до стін суду. До того ж постійний тиск чиниться і на адвокатів, які представляють інтереси осіб із зазначених справ. Кожен факт незаконних затримань перебуває у полі зору органів правопорядку автономії та фіксується з метою подальшого розслідування та притягнення винних до відповідальності», – заявив керівник прокуратури АР Крим та Севастополя Ігор Поночовний.

Кримінальні провадження відкриті за ч. 2 ст. 146 КК України (Незаконне позбавлення волі чи викрадення людини).

У Сімферополі 1 листопада під будівлею «Кримського гарнізонного військового суду» російські силовики затримали кримськотатарських активістів, які прийшли як слухачі на засідання у «красногвардійської справі Хізб ут-Тахрір». Затримано 19 осіб.

25 жовтня 2021 року в Сімферополі російські силовики затримали 21 кримськотатарського активіста, включно з журналістами, які зібралися біля будівлі «Кримського гарнізонного військового суду», де по відеозв’язку транслювалося засідання Апеляційного військового суду в місті Власиха Московської області РФ, який розглядав апеляційну скаргу на вирок фігурантам «справи кримських мусульман» Рустема Емірусєїнова, Арсена Абхаїрова та Ескендера Абдулганієва. Затриманих доправили до «Центрального відділу поліції» Сімферополя.
 

Ще на цю тему