Суд у РФ залишив чинним вирок трьом кримським татарам – від 12 до 17 років

09:20 02.11.2021

У Росії «суд» залишив чинними вироки фігурантам «красногвардійської справи Хізб ут-Тахрір» Ескендеру Абдулганієву, Арсену Абхаїрову та Рустему Емірусеїнову. 

Про це Крим.Реалії повідомила адвокат Ліля Гемеджи.

«Залишили апеляційні скарги захисту без задоволення, вирок Південного окружного військового суду – у силі», – сказала Гемеджи.

Таким чином, фігуранти справи, які зараз перебувають у СІЗО в Ростовській області Росії, готуватимуться до етапу в одну з російських в'язниць.

Юристи поки що визначаються, куди звертатимуться надалі щодо захисту трьох кримчан.

Під будівлею підконтрольного Росії Кримського гарнізонного військового суду в Сімферополі силовики затримали 19 осіб, які стверджували, що прийшли як слухачі на засідання з апеляції на вирок фігурантам красногвардійської «справи Хізб ут-Тахрір».

У лютому 2019 року в будинках кримських татар у селищі Октябрське Красногвардійського району Криму російські силовики провели обшуки. Пізніше в управління ФСБ Росії в Сімферополі відвезли Ескендера Абдулганієва, Арсена Абхаїрова і Рустема Емірусеїнова.

ФСБ Росії стверджує, що затримані жителі Красногвардійського району причетні до діяльності забороненої в Росії організації «Хізб ут-Тахрір».

3 листопада 2020 року Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив трьох фігурантів красногвардійської «справи Хізб ут-Тахрір» загалом на 42 роки ув'язнення. Так, Рустему Емірусеїнову дали 17 років з відбуванням перших двох років у в'язниці, решта – на суворому режимі. Арсену Абхаїрову – 13 років із відбуванням перших двох років у в'язниці. Ескендеру Абдулганієву – 12 років, також з відбуванням у в'язниці перших двох років.

Фігуранти «красногвардійської справи Хізб ут-Тахрір» у суді. Фото з сайту Крим.Реалії
 

Ще на цю тему