Кліматичний саміт: Окуповані Крим і частина Донбасу - це екологічні бомби в центрі Європи

08:00 02.11.2021

Президент Володимир Зеленський переконаний, що тимчасово окуповані Російською Федерацією території Криму та частини сходу України наразі є «екобомбами» у центрі Європи.

Про це він заявив на кліматичному саміті COP26 у Глазго, повідомляє Укрінформ.

«У 1994 році Україна отримала гарантії безпеки (Будапештський меморандум – Укрінформ), які, на жаль, не були виконані, а планета отримала дві екобомби у центрі Європи: окуповані Крим і частина нашого українського Донбасу», - сказав Президент.

Він, зокрема, наголосив, що півострів Крим з унікальною флорою і фауною став військово-морською базою Російської Федерації.

Також глава держави підкреслив, що на частині Донецької та Луганської областей спостерігається затоплення шахт, деградація ґрунту, брак питної води.

«Це - спільна загроза для всього світу. У наш час лихо, де б воно не сталося, упевнений, стосується абсолютно всіх», - зазначив Зеленський.

31 жовтня у Глазго під егідою ООН розпочалася кліматична конференція СОР26, що триватиме до 12 листопада.

Саміт у Глазго проходить із запізненням на рік через пандемію коронавірусу. Шість років тому у Парижі близько 200 країн узгодили індивідуальні плани у боротьбі з глобальним потеплінням. Згідно з Паризьким пактом, країни мають переглядати свої попередні зобов'язання щодо скорочення викидів вуглецю кожні п'ять років, а потім оголошувати про плани зі ще більшого та швидшого скорочення.
 

Ще на цю тему