США та НАТО розпочали навчання у Середземному та Чорному морях, – експерт прокоментував їх актуальність для України

09:30 01.11.2021

Як повідомляє сайт Військово-морських сил США Європа-Африка та 6-го флоту США 29 жовтня 2021 року, у Гаеті (Італія) прибув флагман 6-го флоту США командний корабель USS «Mount Whitney».

Під час тренувань «Mount Whitney» та штаб, що був розгорнутий на борту, працюватимуть із союзниками та партнерами НАТО в Середземному та Чорному морях для забезпечення безпеки та стабільності в регіоні.

– Я з нетерпінням чекаю того, щоб вивести корабель та команду в море, продовжити вдосконалювати нашу спільну та вдосконалювати колективні можливості для командування та контролю сил, – зауважив командир 6-го флоту і Ударних військово-морських сил НАТО віцеадмірал Джин Блек.

Спільні дії та навчання продемонструють бажання НАТО підтримувати свободу судноплавства в міжнародних водах для всіх країн.

– Я так розумію, у Гаеті прибули не лише представники 6-го флоту, але і інших флотів. Зараз завантажуються на корабель, виходять у море і проводять навчання. Навчання по свободі судноплавства – це форма застосування ВМС у мирний час. Зона навчань – Середземне та Чорне моря і води навколо африканського континенту. Тому що 6-й флот США опікується і Африкою. Можна передбачити, що Чорне море також входитиме у цей район і там плануватимуться спільні операції НАТО і партнерів.

На мій погляд, такі навчання на Україну впливатимуть виключно позитивно. Як я вже казав, Чорне море входить у зону інтересів 6-го флоту. Схожі операції будуть плануватися особливо у тих районах, де зараз Російська Федерація намагається легалізувати статус своїх вод навколо окупованого Криму. Ці операції будуть синхронізовані з іншими операціями, буде вироблено чіткий алгоритм дій, що робити командирам багатонаціональних, тактичних груп, як застосовувати зброю, як поводитись у випадку погіршення ситуації, у разі навалів, застосування зброї.

Не маю наразі інформації, чи братиме у навчаннях участь Україна, але, вважаю критично важливим, щоб там брали участь представники морського командування ВМС України і можливо з Генерального штабу, для того, щоб такі навчання було синхронізовано і щоб вони проводились якомога частіше, щоб підтверджувати первинність Міжнародного морського права і суверенітет угод навколо Криму за Україною, – повідомив АрміяІnform експерт Центру оборонних стратегій, капітан 1 рангу запасу Андрій Риженко.

Ще на цю тему