Азербайджан придбав у Ізраїлю ракети I-Derby ER для МіГ-29 – ЗМІ Азербайджану

08:45 01.11.2021

Азербайджан закупив у Ізраїлю авіаційні ракети I-Derby ER класу «повітря-повітря» для озброєння винищувачів МіГ-29.

Про це інформує Мілітарний.

До Повітряних сил Азербайджану нещодавно надійшли ізраїльські ракети I-Derby ER для встановлення на винищувачі МіГ-29, повідомляють місцеві ЗМІ.

Ракети класу «повітря-повітря» I-Derby ER є глибокою модернізацією ракет сімейства Derdy виробництва ізраїльської оборонної компанії Rafael.

Це ракета з дальністю польоту до 100 км, яка використовує канал передачі даних на основі Rafael Global Link або каналу даних замовника. Форма і розмір ракети I-Derby ER ідентичні попередній ракеті Derby.

Довжина ракети масою 118 кг становить 3,62 м, а розмах її крил – 0,64 м та 0,16 м відповідно. I-Derby ER розвиває максимальну швидкість 4 Маха.

Маса бойової частини становить 23 кілограми. Система наведення ракети є комбінованою. Вона включає командно-інераціальну систему та активну радіолокаційну головку самонаведення.

Ракета на початковій ділянці польоту наводиться інерційною системою відповідно до первинного цілевказування, отриманого від бортової РЛС літака-носія або нашоломної системи цілевказівки. Наявність на борту ракети приймача радіокомандної лінії дозволяє коригувати і перенацілювати ракету на траєкторії польоту.

Літаками-носіями ракети I-Derby ER можуть бути F-16C/D, F-5, Mirage, JAS- 39 Gripen, та МіГ-21 й МіГ-29.

Фронтовий винищувач четвертого покоління МіГ-29 (за кодифікацією НАТО: Fulcrum) здійснив свій перший політ 6 жовтня 1977, а серійне виробництво розгорнуто у 1982 році на базі московського заводу № 30 («Прапор праці»). У серпні 1983 перші серійні МіГ-29 почали надходити у ВПС СРСР. До початку 1985 року перші два авіаполки на МіГ-29 досягли оперативної готовності.

Цей тип винищувачів активно поставлявся на експорт в безліч країн. Було розроблено і випущено багато різних модифікацій. До кінця 1991 р. цехами МАПО ім. П. В. Дементьєва було вироблено близько 1200 одномісних винищувачів МіГ-29.

Ще на цю тему