Україна в ООН: РФ карає в Криму цілі етноси 

20:20 29.10.2021

Після анексії Криму Росія проводить активну політику міжнаціональної дискримінації на півострові, де не припиняються обшуки та масові затримання кримських татар. 

Про це йдеться у заяві гендиректора з міжнародного права МЗС України Оксани Золотарьової на пленарному засіданні ГА ООН з питань доповіді Міжнародного суду 28 жовтня 2021 року, пише QIRIM News.

Після окупації Криму Росія розпочала широкомасштабну кампанію культурного стирання проти кримськотатарської та української громад. Зайнялася колективним покаранням цілих етносів у Криму. Люди в Криму продовжують незаконно затримуватися і зникати, припиняються культурно важливі збори, обмежена освіта кримськотатарською та українською мовами, залякують ЗМІ з цих несприятливих громад. Це є масовим порушенням Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, — заявила Золотарьова.

Вона нагадала про ухвалу Міжнародного суду, яка постановила припинити переслідування представників Меджлісу кримськотатарського народу і не перешкоджати роботі цього органу на півострові.

Пройшло більше чотирьох років і стало очевидним, що Росія не вважає, що має призупинити дискримінаційну заборону Меджлісу на вимогу Міжнародного суду, - розповіла доповідач.

За її словами, 1 червня 2021 року підконтрольний Москві Верховний суд Криму заочно засудив до шести років позбавлення волі голову Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова у справі про так звані «масові заворушення» 2014 року. А головного редактора газети Qırım Бекіра Мамутова оштрафували за публікацію доповіді генсекретаря ООН, в якій згадувався Меджліс.

Ігноруючи Розпорядження МС, Росія продовжує порушувати обов'язкове рішення, виявляючи незадовільне ставлення до Суду, до Статуту ООН та міжнародного права, — наголосила Золотарьова.

Вона зазначила, що Україна закликає міжнародну спільноту наполягати на тому, щоб Росія дотримувалась норм міжнародного права, включаючи обов'язкові рішення Міжнародного Суду.

З огляду на продовження погіршення становища в галузі прав людини в Криму, Україна на цій сесії планує подати на розгляд Третього комітету та Генеральної Асамблеї переглянутий проект резолюції «Положення в галузі прав людини на тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна», на основі минулорічної резолюції та рекомендацій Генерального секретаря та УВКПЛ. Україна високо оцінить вашу підтримку та співавторство оновленого документу, — резюмувала Золотарьова.
 

Ще на цю тему