Окупанти звільнили кримського адвоката Едема Семедляєва 

14:40 27.10.2021

Підконтрольний Росії Центральний районний суд Сімферополя надіслав другий протокол за статтею 19.3 КоАП Росії про непокору співробітникові поліції на доопрацювання укладачеві та звільнив кримського адвоката Едема Семедляєва з ІТТ Судака.

Про це громадському об'єднанню «Кримська солідарність» повідомив захисник Айдер Азаматов, пише Крим.Реалії.

В об'єднанні уточнюють, що протокол у справі адвоката Едема Семедляєва співробітники російської поліції склали після його відмови припинити ведення аудіозапису у «Центральному» відділку поліції №3 на вимогу співробітника центру «Е» Руслана Шамбазова.

Захисник Айдер Азаматов послався у Центральному районному суді на статтю 24.3 КоАП Росії («Відкритий розгляд справ про адміністративні правопорушення»). Відповідно до правової норми, особи, які беруть участь у провадженні у справі про адміністративне правопорушення, мають право за допомогою засобів аудіозапису фіксувати хід розгляду справи.

«Йому не потрібно питати дозволу у суду, слідчого, співробітників поліції. Достатньо лише повідомити усно, що ведеться відеозапис для фіксації процедури. Дії Едема Семедляєва були абсолютно законними, на відміну від дій співробітників поліції, які були не лише незаконними, але й такими, що принижують честь, гідність та ділову репутацію адвоката, оскільки вимагати від адвоката особистого огляду шляхом зняття з нього повністю одягу є грубим порушенням закону», – пояснив Азаматов.

Т.з. «суд» змушений був «стати на бік захисту» та описати грубі помилки, допущені співробітником поліції: Семедляєву не було роз'яснено його права, а також не було вручено копію протоколу.

«Якість складання матеріалу та сам порядок притягнення особи до адміністративної відповідальності я оцінюю на двійку. Ставлення до своїх службових обов'язків залишає бажати кращого. Неприпустимо складати будь-який адміністративний протокол без жодних фактів», – додав Азаматов.

Таким чином, Едем Семедляєв провів добу в ІТТ Судака, зараз він перебуває на волі. Айдер Азаматов повідомив, що адвокатська спільнота негативно оцінює цю ситуацію.

Посольство США у Києві закликало Росію негайно звільнити кримського адвоката Едема Семедляєва. Про це йдеться у заяві, опублікованій на сторінці посольства у твіттері.

«Росія має негайно звільнити кримськотатарського адвоката Едема Семедляєва та всіх затриманих Росією 25 жовтня у Сімферополі. Покарання журналістів та юристів за наполягання на прозорості та належному процесі є образою верховенства права», – сказано у повідомленні.

До цього кримський адвокат Едем Семедляєв повідомив, що звернувся до Адвокатської палати Криму зі скаргою на дії російських силовиків після його затримання біля відділку поліції у Сімферополі 25 жовтня, куди він прибув для захисту затриманих цього дня під будівлею суду кримськотатарських активістів.

У понеділок, 25 жовтня, під будівлею Кримського гарнізонного військового суду в Сімферополі російські силовики затримали понад 20 осіб, які зібралися, щоб підтримати фігурантів красногвардійської «справи Хізб ут-Тахрір». Затриманих доставили до відділку поліції Центрального району Сімферополя.

Пізніше на адвоката Едема Семедляєва, який приїхав до відділу російської поліції Центрального району для надання юридичної допомоги затриманим вранці під судом кримським татарам, склали адміністративний протокол за «непокору поліції».

Усіх затриманих біля будівлі суду у Сімферополі активістів, журналістів та адвоката було доставлено до ІТТ у різних регіонах півострова.

Офіційних коментарів російських силових відомств Криму щодо цих затримань немає.

Громадська організація «Крим SOS» закликала активізувати роботу «Кримської платформи» у зв'язку з новими затриманнями кримськотатарських активістів у Сімферополі.

Заяву із засудженням дій російських силовиків щодо кримськотатарських активістів 25 жовтня зробили лише у Представництві президента України в АРК.
 

Ще на цю тему