Українській консул відвідував в СІЗО в’язнів Кремля

17:21 26.10.2021

25 жовтня консул Україні в Ростові-на-Дону Юрій Довгуля відвідував в СІЗО міста Новочеркаськ чотирьох кримських татар: Руслана Нагаєва, Ленура Халілова, Руслана Месутова, Ельдара Кантімірова, засуджених по справі «Хізб ут-Тахрір».

Про це дипломат повідомив QIRIM.News.

За словами Довгулі, у трьох з чотирьох в’язнів Кремля є проблеми зі здоров’ям оскільки вони люди у похилому віці.  

«Нагаєв страждає від хронічного тонзиліту, Месутов охрип від застуди, Халілов перехворів на інфекційне захворювання, підозрює що це коронавірус. Крім цього, вони потребують послуг стоматолога», – сказав він.

Консул упевнений, що більшість недуг викликані вогкістю та низькою температурою у камерах, де є сирість та зі стелі капає вода. За словами консула, умови в ростовському СІЗО, де раніше перебували кримські татари були краще, ніж в СІЗО Новочеркаську.

Також Двогуля зазначив, що консульство надає матеріальну допомогу в’язням. Зокрема переказує кожному з них 5 тисяч рублів (1868 грн), аби вони могли в магазині в СІЗО купувати деякі продукти.

Зазначимо, кримських татар затримали 10 червня 2019 року у Криму після обшуків у їхніх будинках. Їх звинуватили у приналежності до ісламської політичної партії, яка у Росії заборонена з 2003 року.

16 серпня, Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону оголосив «вирок» чотирьом кримським татарам з «алуштинської групи» у «справі Хізб ут-Тахрір». Максимальні терміни відбування покарання у колонії суворого режиму отримали: Ленур Халілов — 18 років, Руслан Месутов — 18 років, Руслан Нагаєв — 13 років, Ельдар Кантиміров — 12 років.

Ще на цю тему